Київ , 988 рік , головне капище .
Володимир (Після прибуття до місця головного капища) _Велію поскидати кумирів – тих порубати, а других вогню оддати . Перуна ж прив’яжіть коневі до хвоста і волочіть з Гори по Боричевому на Ручай , і дванадцятьох мужів приставте бити палицями !
Волв _Але ж ідолів становили за гроші народні з продажу полюддя ! Перуна , припустимо , ставили за древлянські гроші , инших ідолів за гроші инших племен !
(Древляни дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Як ти смієш перечити мені ? - І чому це Перун поставлений за гроші лише Древлян ?
Волхв _Я охоронець цього капища , оберігаю його вже 34 роки . А що-до грошей , тобі не знати , ще з дідів-прадідів наших , невідомо звідки , походить традиція з Древлян збирати подвійне полюддя .
Володимир _Так , дійсно .
Волхв _І з якого це вам дива , забрело в голову ясну думання про повалення ідолів , яких привели не так і давно на це капище .
Володимир _Віднині це не боги нам - європейській державі потрібен європейський бог .
Волхв _Алеж браття мої зі Славії північної , кажуть , що саме вони допомогли тобі здійнятися на титул в обмін на посилення ролі язичництва .
(Новгородські Словени дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Так , але це так звана жертва новому богові . Сим же приносили ? Хоч і цапів та ягоди , але ...
Волхв _ Ходить молва , про те , що ти , Великий Князю , хочеш армію зміцнити ?
(Полоцькі Кривичі дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Вірна молва .
Волхв _І у кожному князівстві сина чи майже сина намісником встановити ?
(Радимичі дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Правда .
Волхв _І що мури облаштувати аж в Білгородці , щоб лише столицю ними захищати ?
(Сіверяни дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Теж правда .
Волхв _І розпочати війну з Волзькою Булгарією та Волохами , батьком незакінчену ?
(В'ятичі та Тиверці дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Розширити Русь це обов'язок мій , як намісника богів , тобто Бога над слов'янами .
Волхв _Я ще чув , що Ляхи Перемишль захопили .
(Дреговичі та Хорвати дивляться на князя з ненавистю)
Володимир _Так , прада . Та не на довго . Он в мене синок росте , Святополк , шанує звичаї та богів , тьфу , Бога , любить батька та братів . Чого ще бажати ?
...
Володимир _Нужбо , дружино , чого стали , скидайте , і котіть ! Якщо не з’явиться хто завтра на ріці – багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, – то мені той противником буде !
ID:
174715
Рубрика: Інше
дата надходження: 01.03.2010 06:59:05
© дата внесення змiн: 01.03.2010 06:59:05
автор: Лемко Сом
Вкажіть причину вашої скарги
|