На базарі продавали:
Посуд, крам, якесь начиння,
Пиво, мед, сири, ковбаси,
Птицю, пряники, насіння…
Все чого душа бажає -
Все знайти міг і купити!
Радо кожен продавець вітає, -
Була б змога заплатити!
Та в однім кутку далекім,
Де і сонця вже немає,
Продавали Незалежність…
Але хто ж її купляє?
Бо ціна за Незалежність
Ой, висока й непосильна!
Бо не гроші маєш заплатити,
А віддать життя і силу!
Перед тим як купувати,
Її в крові слід змочити.
А щоб міцність її знати,
Треба муки пережити…
Але ще ж вона вертлява,
Просто так у руки не дається,
Слід її весь час тримати,
А то враз! І обірветься…
Як заснеш, чи лиш послабиш,
Ти у Незалежності попруги,
Враз, і вже її немає,
І забрав її хтось другий!
Тоді знову слід платити -
Знову кров, тортури, муки,
Нею треба дорожити,
І не опускати з нею руки!
Бо вона не проста птиця,
Просто так - не поневолиш!
Ти за неї мусиш биться,
Просто так її ти не заробиш…
Ти про неї маєш пам’ятати,
Щогодинно й щохвилинно!
Ти про неї маєш дбати,
Від народження і до загину!
Її можна й так дістати -
Вибороти, вимучити, вкрасти,
Але все одно потрібно пам’ятати
Що вона одразу так не дасться!
Але ж бачиш й на базарі
Продається Незалежність:
- Скільки коштує?
- А скільки маєш?
- Дам п’ятак!
- Тримайте решту.
- Решту?
- Так, даю на решту
Кров, війну, повстання, зраду,
Мужність, битву, силу, грубість,
Працю тяжку, совість, правду,
Ще даю обман і підступ,
Ворогів мішок в придачу,
Боротьбу за мову й віру,
І зневіру на додачу!
Як усе оце заплатиш,
Лиш тоді вагу її ти зрозумієш,
Але треба ще її тримати!
Ну то що?! Готов? Зумієш?!
Пам’ятайте, Незалежність -
То не просте й звичне слово!
Це тяжка й важка робота…
А до неї ви готові?
21.08.2017
ID:
747142
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 21.08.2017 22:57:13
© дата внесення змiн: 21.08.2017 22:57:13
автор: Північна
Вкажіть причину вашої скарги
|