Приступає господиня вдосвіта до праці,
Дістає з покуття кремінь і кресало.
Знак хреста на неї тричі ставлять її пальці,
Викресають іскри і вогонь удало.
І пісні готує жінка святвечірні страви.
Їх дванадцять із городу, саду, поля.
Саме цих плодів багатство для такої справи,
Як подяка року за щасливу долю.
Це грибочки, бараболя і кутя з пшениці,
І коржі, узвар, горох, квасоля, риба.
І варенички, капуста, гречка із пашниці,
Голубці смачні і хліба ціла скиба.
Загориться свічка - світлий символ віри в Бога.
Сіль укаже суть гармонії людини.
Прожене часник тих духів злісних від порога,
Подарує він здоров*я для родини.
І засяє перша зіронька в небі за вікном,
З молитвами вечеряти почне сім*я.
Ангел Божий прилетить... тихо-тихо над столом.
Народилося дитя - БОГ йому ім*я.
( Пам*ятаймо наші традиції)