(Напівжартома)
***
Від подиву одвісилась щелепа,
бо зрозуміла, врешті: я – дурепа!
Цей висновок з життєвого уроку
вже потребу́є розуму (хоч трохи!),
отож до мудрості – вже ближче на півкроку.
***
У гніві в нас трапляються моменти,
що в клоччя здатні рвати опонента.
Та в ці хвилини так потрібне зволікання
чи – наймудріше рішення – мовчання!
В уяві "відгамсель" його, заразу!
А наяву на гнів – всміхайся.
Доведеш до сказу!
***
Сказавши "Ні!!!" безглуздому двобою,
здобудеш славну перемогу – над собою.
***
Як хочеш над собою ще на крок піднятись вгору –
прости образникам геть все і без розбору.
***
Що, десь закрались сумніви? –
Стаєте ви розумними!
***
Розумно й з друзями дистанцію тримати,
спроможні в кожну мить ви ворогами стати.
Із древності відомий всім урок –
любов і ненависть роз'єднує лиш крок.
14.12.2016 р.