Полечко моє, полечко,
Що ж ти причаїлось,
Й потічками сніговими
Мов сльозами вмилось?
Вже зимонька промайнула
Веснонька гуляє
Й тебе, поле почорніле,
Зерном засіває…
Житом рясно та по весні
Поле колоситься,
Тільки мати окрай нього
За сином журиться…
...Поле, полечко засіяв,
Хто ж буде збирати?
Повертайся соколику
Скоріше до хати…
Поле стоїть не прибране,
Мати посивіла…
Та голівку голубоньки
Чорна хустка вкрила.
Поле, поле сиротливо
Вітер обдуває
Позгиналося колосся
Й матері немає…