Життя… і доля наша дивна,
І незбагненна, й невідома:
Коли не знаєш, що за хвиля
Здійметься раптом над тобою.
І ти гадаєш: «Відступити,
Чи готуватись йти до бою?
Рушати зараз? Слухать сумнів?» -
В думках не знайдеться спокою.
А обирати доведеться
одне з питань обов’язково.
І відповідь тоді знайдеться,
Коли здійсниться план твій скоро.
А як же бути? Як інакше,
Коли обрати треба швидко?
Якщо ти звісно не ледачий,
То час для тебе плине чітко.
Можеш обрати вірний напрям,
Можеш звернути із дороги.
А можеш взагалі потрапить
У хащі дикі і розлогі.
Та справа тільки за тобою,
Лише від тебе все залежить:
Твоє майбутнє, твоя доля,
Все, що тобі у ній належить.
Навіть, якщо думки про інше:
Про те, що ти тут не пануєш,
І поки все хтось інший зробить,
В очікуванні бути мусиш.
А вийде все зовсім інакше –
Відвернуться від тебе люди,
Бо люблять ті допомагати,
Коли від тебе поміч буде.
І не про те іде розмова,
Що більшість з них користолюбні.
Коли ти щирий, безкорисний,
Тебе шанують, й тебе люблять.
2005 р.