Щороку 9 березня українці відзначають день народження Тараса Григоровича Шевченка. Цей рік не став винятком. Наступного дня після відзначання свята усіх жінок (одесити і гості міста утворили символічну вісімку на Потьомкінських сходах та випустили повітряні кулі в небо) люди зібрались вшанувати пам’ять великого митця нашого народу біля його пам’ятника в однойменному парку.
О десятій годині відбувся парад військових, покладання квітів до пам’тника і пролунав гімн у виконанні військового оркестру. Зібралося багато шанувальників творчості поета. Завітали сюди люди різного віку: від маленьких діточок, яких привели батьки, до літніх одеситів, що поприходили з онуками. Люди цитували Тараса Григоровича, співали пісні та просто спілкувались.
О дванадцятій годині розпочався конкурс на найкраще прочитання поезій Шевченка. Його організатори (КП «Парки Одеси») так і назвали конкурс – «Шевченківські читання». Наймолодшою учасницею і переможницею стала дев’ятирічна одеситка. Серед інших учасників були студентки та досвідчені літератори.
Окрім літературного конкурсу проводилася мистецька акція з написання спільної картини на українську тематику та ярмарок-продаж товарів.
По закінченню один з учасників «Шевченківських читань», володар призу глядацьких симпатій, Дяченко Василь Іванович запропонував увесь березень присвятити духовному вихованню молодшого покоління. Він радить кожному небайдужому, хто знає поезії Шевченка, зазирнути в школу, де навчалися і прочитати кілька його творів.
Такі акції вже проводяться. На цьому тижні декілька учасників конкурсу разом з Василем Івановичем уже відвідали одеські школи, далі в плані – академії та університети.
Тож зробимо маленький внесок у велику справу всього життя митця, творця українського поетичного слова – Тараса Григоровича Шевченка.
Іванна Птаха
На фото (справа наліво): активна учасниця «Одеської народної ради майдану», шанувальниця творчості Шевченка – Ніна Іванівна Куцак; лауреат конкурсу «Шевченківські читання» - Анна Іванівна Артеменко-Діденко; володар призу глядацьких симпатій конкурсу «Шевченківські читання» - Василь Іванович Дяченко та інші шанувальники українського поетичного слова.