Благословіть, мамо, шукати зілля,
шукати зілля на людське божевілля.
Павло Тичина, "Війна"
Шукала зілля, шукала
Химерне зілля
На людське божевілля.
Шукала, допоки горя не знала.
Шукала зілля
На любовне похмілля,
А знайшла недолю
На свою загублену волю.
Краще б життя не мала,
Аніж творити утопію.
Марна справа,
Краще піду втоплю її
Десь у сльозах
На початкових стезях.
Не знаю, для чого
Мужнього кошового
Племені кочового
Я на зорі виглядала.
Бо сльози - лише вода тала.
Краще б його я не знала.
Шукала, шукала зілля
На людське горе
На сліз море,
На талі душі,
На змокрілі суші;
Шукала руту
На людську отруту,
Химерне зілля
На людське божевілля,
На плотське свавілля
Лікувальне зілля.
27/1/14