Завесняніло надворі,
Дажбог ступив в Свароже коло,
і на Бохітовій горі
стрічають сонце Медобори.
Очима карстових вікнин
шлють Світовиду добрі знаки:
- Пора, Сварожичу, з вершин
на землю рідну повертатись.
Пора збудити у серцях
любов і злагоду від Лади,
пора вернути край на шлях
в священне коло Прави-Яви.
Щоби у Навії згоріть
незгодам, лихам і тривогам -
так на Бохітовій горі
Сварога молять Медобори.
Медобори - гори, частина Товтрового кряжу на Тернопільщині
Дажбог - сонце у веснянну пору після Великодня.
Сварог - верховний бог, бог сонця у древніх слов"ян.
Свароже коло - сонячне коло, як пори року у древніх слов"ян.
Світовид - син Сварога, бог хліборобства і головний бог слов"янських хліборобських племен.
Вікнини - карстові незамарзаючі озера у Медоборах.
Лада - богиня краси і любові у древніх слов"ян.
Бохітова гора - на горі Бохіт знаходиться стародавнє святилище, де було знайдено статую Світовида(Збруцький Ідол)
Правія, Явія, Навія - небо, земля і пекло, згідно старослов"янської релігії.
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Медобори (Подільські Товтри) — сильно розчленовані, скелясті вапнякові пасма. Частина єдиного у світі гірського кряжу Товтри, що з'явився не внаслідок тектонічних процесів, а утворений живими організмами. Це унікальне геологічне утворення з неповторними ландшафтами. За багатство медоносних рослин народ назвав Товтри (у межах України) Медоборами.
Пора тобі, друже міняти нік на "Вікіпедія"! Вражаєш кожен день глибиною знань і чимось новим!
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ой, не кажи, Анатольєвич! Друже, я аж зараз зрозумів, що нічогісінько не знаю. Адже я народився у селі Вікно біля самих витоків слов"янської культури, а зараз, завдяки інтернету пізнаю історію краю. Стидно! Але, кажуть, краще пізно - ніж ніколи. Дякую!
Гарна назва-Медобори. Дуже цікаво і пізнавально.Бачу,Ви добре знаєтесь на слов'янській міфології. Справжнім слов'янським духом повіяло від такого вірша!
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталочко - я тільки вчусь, хоча сам народився біля тих вікнин, і щиро ділюся своїми знаннями