Вырубали Иордань –
и купался один кузнец
изо всего местечка, погружался и фыркал,
будто подражая коням, которых к нему приводили
поправлять подковы.
Потом расходились, немного погомонив.
Женщины прятали ладони в рукава, мужчины поправляли
башлыки, портупеи, нащупывали оружие на боку.
Крест, политый свекольным квасом, краснел и тревожил,
погружался в сумерки, словно забирая с собой
память о муках.
Никакой зимней воде
не удавалось их облущить до конца, как отлежавшиеся луковицы.
Были как дети. Всегда оставалось беспокойство,
готовность отстреливаться, всё поджигать и сбегать в лес,
есть снег, им же вытирать разбитое лицо,
выкапываться изо рвов, забросанных еловыми лапами,
вслепую идти к теплу ближней конюшни,
заниматься любовью целую ночь,
преодолевая смертельную усталость,
ведь кто его знает, что завтра.
Гордань, – повторяли местные за святым отцом.
Гордань.
Немного гортань,
и немного гордость.
Вещи, без которых
голосовой аппарат невозможен.
(Перевод с украинского)
++++++++++++++++++++
* * *
Вирубували Йордань –
і купався лише коваль
з усього містечка, занурювався і форкав,
ніби наслідуючи коней, яких до нього приводили
поправляти підкови.
Потім розходилися, трохи погомонівши.
Жінки ховали долоні в рукави, чоловіки поправляли
башлики й портупеї, намацували зброю при боці.
Хрест, буряковим квасом политий, червонів і тривожив,
занурювався у сутінки, мов забирав із собою
пам'ять про муки.
Жодній зимній воді
не вдавалося їх облущити до кінця, як вилежані цибулини.
Були як діти. Завжди лишався неспокій,
готовність відстрілюватися, все підпалити й втекти до лісу,
їсти сніг і ним же втирати розбите лице,
розкопуватися з ровів, закиданих ялиновими лапами,
наосліп іти до тепла поближньої стайні,
кохатися цілу ніч, долаючи смертну втому,
бо хто його зна, що завтра.
Гордань, – повторювали місцеві за панотцем.
Гордань.
Трохи гортань,
а трохи гордість.
Речі, без яких
голосовий апарат неможливий.
ID:
950265
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 11.06.2022 21:41:05
© дата внесення змiн: 12.06.2022 01:56:50
автор: Станислав Бельский
Вкажіть причину вашої скарги
|