В зими тиждень цей останній,
Піст Великий вже настане,
Розпочалось Бабське свято,
Колодієм його звати.
Масниця - масниця,
в шинок жінки тащаться!
У день перший жінки милі
були наче породіллі,
бо на стіл Колодку клали,
пелюшками сповивали.
Масниця - масниця,
Колодка рождається!
Погуляли народини
та й пішли шукать родини,
що дітей не повінчали,
їм Колодочки чіпляли.
Масниця - масниця,
Змусить відкуплятися!
У день другий всі раділи,
бо Колодочку хрестили,
У день третій, мов в "дитини",
відзначали похрестини.
Масниця - масницІ,
розгулялись молодиці!
Чоловік не дорікав, як
в шинок жінку пускав, знав бо
це не його свято, її
краще не чіпати. Це ж бо
Масниця - масниця,
чоловіки лащаться!
А дівчатам з парубками,
що були холостяками,
зліва Колодки чіпляли,
щоби швидше парувались.
Масниця - масниця,
змусить їх побратися!
Дня четвертого співали
та Колодочку тягали,
перестали пить, співати,
залишили "помирати".
Масниця - масниця,
не м'ясна розпусниця!
Їли млинчики із гречки,
щоб не мати суперечки,
ще й варенички із сиром,
аби жити всім із миром.
Масниця - масниця,
сирная розпусниця!
У день п'ятий "поховали",
а на шостий - "відспівали"
Колодочку з жартами та
й відкупними вартими. Йой,
Масниця - масниця,
в неділю закінчиться!
Бо в останній день неділі
усі Прощення просили,
хто в рідні, хто у сусідів,
де вже як кого зобідив!
Масниця - масниця,
Хай нам краще мається!
Р.С. Колодій - символ родючості, шлюбу.
Цього тижня старші жінки жартома "карають" тих
молодиків, які протягом року не знайшли собі пари
і не одружилися.