|
Легенда про Лавр
Знаменитий Овідій у своїх "Метаморфозах" оповідає про те, що Аполлон, що жив серед людей, закохався в німфу Дафну і постійно переслідував її. Одного разу після перемоги над змієм Пифоном Аполлон зустрів юного бога кохання Ерота з луком і стрілами і пожартував над ним: "Навіщо тобі, малюк, лук і стріли? Чи не думаєш ти перевершити мене в мистецтві стрільби? ".
Ця насмішка образила Ерота, і він в помсту послав дві стріли. Перша, стріла любові, пронизала Аполлона, а друга - що вбиває любов - потрапила в Дафну. З тих пір Дафна завжди тікала геть від Аполлона. Ніякі хитрощі не допомагали йому. Змучена стражданнями, вічними переслідуваннями, Дафна звернулася до батька пенею і Землі, щоб вони забрали у неї її образ. Після цих слів вона перетворилася в лаврове дерево (цікавий той факт, що на Русі до XVIII століття лавровий лист називали "дафнія" ( "лавр" по-грецьки - "дафна").
Засмучений Аполлон з тих пір став носити на своїй голові вінок з вічнозеленого лавра. У Греції лавровим листям прикрашали житла, щоб освіжити приміщення. В матраци підкладали лаврові гілки, щоб снилися віщі сни. Існувало повір'я, що лавр рятує від удару блискавки.
Так, відомий факт, що римський імператор Тибериус під час гуркоту грому надягав лавровий вінок і заповзав під ліжко. Лавр вважали священним деревом, його вінками прикрашали голови переможців в Стародавній Греції. Кілька тисячоліть ця традиція зберігається і в інших країнах, наприклад в Англії. Від слова "лавр" походить слово "лауреат" - "увінчаний лаврами".
Цікаві факти про лаврове листя
Приємний аромат лаврового листа давно полюбився кулінарам. Він веде своє походження з Малої Азії, поширившись потім в Середземномор'ї та Азії. Лаврові дерева досягають десяти метрів у висоту. Цвітуть вони ранньою весною. Квіти лавра бувають жовтого або зеленувато-білого кольору, а ягоди - різних відтінків від темно-зеленого до багрянисто. Листя лавра еліптичної форми, блискучі, темно-зеленого кольору і досягають в довжину 7,5 і навіть 10 сантиметрів. Лаврове листя не тільки додають блюдам неповторний аромат, але і вельми корисні для здоров'я.
Ресурс Nutrition And You повідав чимало цікавого про різні продукти, що входять в раціон людини. Не оминув він увагою і лавровий лист. Слід пам'ятати, що далеко не кожній людині корисні ті або інші продукти, в тому числі і ті, які вважаються елементами здорового харчування. У всіх випадках бажано звертатися до фахівця-дієтолога, сприймаючи інформацію з Інтернету тільки в якості довідково-пізнавальної, не покладаючись на неї в питаннях, що стосуються здоров'я.
Приправою є зів'ялі і сушені лаврове листя з сильним ароматом, які можуть зберігатися кілька місяців. Сушені плоди лавра теж використовуються в кулінарії в якості ароматизатора.
Корисні властивості лаврового листа і цікаві факти про нього
Лавровий лист шанувався в грецькій і римської цивілізації. Його вважали символом мудрості, миру і захищеності.
Як спеція, він містить сполуки, мінерали і вітаміни, необхідні для здоров'я.
Він містить (в формі спеції) багато летючих активних компонентів, в тому числі α-пінен, β-пінен, мирцен, лімонен, ліналоол, метілхавікол, нераль (цис-ізомер цитраля), α-терпінеол, геранілацетат, евгенол і хавікол. Ці сполуки відомі своїми антисептичними і антиоксидантними властивостями, сприяють травленню. Вважається також, що вони мають протиракові властивості.
Свіжі лаврове листя дуже багаті вітаміном C. У 100 грамах міститься 46,5 міліграм, що становить 77,5% від денної норми споживання. Вітамін C (аскорбінова кислота) є одним з найпотужніших натуральних антиоксидантів, які сприяють виведенню з організму шкідливих вільних радикалів. Аскорбінова кислота також підвищує імунітет, має ранозагоювальну і противірусним ефектом.
Свіжі лаврове листя та інші частини рослини багаті також фолієвою кислотою, утримуючи в 100 грамах 180 міліграм або 45% від рекомендованої денної норми. Фолати важливі для синтезу ДНК, що приймаються в Преконцепційна період вони сприяють запобіганню дефектів нервової трубки у дитини.
Лаврове листя - відмінне джерело вітаміну A. У 100 грамах лаврового листя міститься 6185 міжнародних одиниць (МО, IU), тобто 206% від денної норми споживання. Вітамін A виступає натуральним антиоксидантом і важливий для здорового зору. Він також потрібно для підтримки в здоровому стані слизових оболонок і шкіри. Було виявлено, що вживання в їжу натуральних продуктів, багатих вітаміном A, сприяє захисту від ракових захворювань легенів і порожнини рота.
Ця спеція є хорошим джерелом безлічі вітамінів, в числі яких нікотинова кислота, піридоксин, пантотенова кислота і рибофлавін. Ці вітаміни групи B сприяють синтезу ферментів, функціонуванню нервової системи і регулювання обміну речовин (метаболізму).
Ця вишукана спеція є також хорошим джерелом ряду мінералів, зокрема міді, калію, кальцію, марганцю, заліза, селену, цинку і магнію. Калій - важливий компонент клітин і рідин організму, сприяє контролю над серцевим пульсом і кров'яним тиском. Марганець і мідь є факторами, що сприяють дії в організмі ензиму-антиоксиданту під назвою супероксиддисмутаза. Залізо важливо для вироблення червоних кров'яних тілець і є супутнім фактором для ферментів цитохромоксидази.
Застосування лаврового листа в медицині
Медицина використовує переваги лаврового листа і ягід лавра, його в'яжучі, сечогінні якості і здатність підвищувати апетит.Масло лаврового листя містить в основному цинеол (евкаліптол) - 50%. А також, евгенол, хавікол, ацетілевгенол, метілевгенол, α- і β-пінен, фелландрен, ліналоол, гераніол і терпинеол.
Екстракт лавра користується репутацією засобу, заспокійливого шлунок і полегшує метеоризм і коліки.
Лауринова кислота з лаврового листя є репелентом, засобом, що відлякує комах.
Компоненти масла лаврового листя також використовуються в народній медицині як засіб для лікування артритів (запалень суглобів), м'язових болів, бронхітів і симптомів грипу.
Збір і зберігання
Традиційно, зібрані лаврове листя висушують в тіні, оберігаючи їх від прямих сонячних променів, щоб зберегти летючі масла.
У відділах спецій можуть продаватися різні лаврове листя. У тому числі повністю висушені, висушені і подрібнені, сухої заморозки і в меленої формі. Уникайте листя з неприємним запахом, плямами і уражених грибком.
Зберігайте лаврове листя в банку або контейнері, в які немає доступу повітря. Уникайте зберігати їх в освітленому місці. Лаврове листя не зберігається більше року, потім вони втрачають аромат. Сушені плоди лавра також можуть виступати в якості ароматизатора для їжі.
Застосування лаврового листа в кулінарії
Глянцеві темно-зелені лаврове листя можуть використовуватися і в свіжому вигляді. Але краще дати їм полежати в тіні кілька днів. Завдяки цьому з них піде гіркоту, але залишиться аромат.
Якщо ви виявили в їжі лавровий лист, відкладіть його в сторону і не їжте. Вони мають шкірястою структурою, жорсткі і небезпечні для жування і ковтання. Їх завдання - передавати їжі свій аромат, є їх не слід.
Лавровий лист входить в число тих ароматичних трав, які використовуються в кулінарії поряд з чебрецем (чебрецем), шавлією, чабером, селерою, базиліком і інший ароматної зеленню. Вони також відомі під загальною назвою «букет гарні» і використовуються у вигляді пучка пряних трав, що додаються в страви.
Ця спеція використовується в приготуванні поширеного в кулінарії курт-бульйону (court bouillon), який готується на основі води, солі, білого вина, рослинних ароматів (лука і селери) і ароматизируется букетом гарні і чорним перцем.
Сушені лаврове листя додаються в трав'яний чай.
Лаврове листя є важливим інгредієнтом багатьох класичних соусів, в числі яких хлібний і томатний соуси, а також знаменитий бешамель.
Лаврове листя використовуються в приготуванні морепродуктів, домашньої птиці, м'яса, рису (наприклад, в плові) і овочевих страв.
Вони також застосовуються для ароматизації солодких страв, в тому числі солодких хлібців та заварних кремів.
Запобіжні заходи
Лаврове листя строго рекомендується витягувати з їжі перед її подачею на стіл, оскільки вони можуть викликати задуху, порізати мову і пошкодити травний тракт. Слід уникати вживання в їжу страв з використанням лаврового листа під час вагітності, оскільки містяться в них хімічні сполуки можуть викликати викидень.
Поживна цінність лаврового листа
У дужках наведено відсоток від денної норми споживання. Поживна цінність приведена з розрахунку на 100 грам лаврового листа за інформацією від Міністерства сільського господарства США.
Загальні відомості:
енергетична цінність - 313 кілокалорій (15,5%);
вуглеводи - 74,97 грама (57%);
білок - 7,61 грама (13%);
жири - 8,36 грама (29%);
холестерин - 0 міліграм (0%);
клітковина - 26,3 грама (69%).
вітаміни:
фолати - 180 мікрограмів (45%);
нікотинова кислота - 2,005 міліграма (12,5%);
піридоксин (вітамін B6) - 1,740 міліграма (133%);
рибофлавін (вітамін B2) - 0,421 міліграма (32%);
вітамін A - 6185 міжнародних одиниць (МО, IU) - 206%;
вітамін C - 46,5 міліграма (77,5%);
електроліти:
натрій - 23 міліграма (1,5%);
калій - 529 міліграм (11%).
мінерали:
кальцій - 834 міліграма (83%);
мідь - 0,416 міліграма (46%);
залізо - 43 міліграма (537%);
магній - 120 міліграм (30%);
марганець - 8,167 міліграма (355%);
фосфор - 113 міліграма (16%);
селен - 2,8 мікрограма (5%);
цинк - 3,70 міліграма (33%).Теги:
Цікаві факти, Лавровий лист, Енциклопедія
Переклала на українську мову 26.03.19 7.52
ID:
833570
Рубрика: Проза
дата надходження: 26.04.2019 13:02:10
© дата внесення змiн: 26.04.2019 19:59:01
автор: Тома
Вкажіть причину вашої скарги
|