Хто першим написав РЕВІЗОРа… (Трансформації критичних поглядів-VI)
(продовження)
Пристрасть до театру вселила у Квітку бажання робіт для сцени. Тож у 1827 і була ним написана комедія "Приїжджий із столиці або сум'яття в місті" . Так вже сталося, що у той рік вона не була надрукована... Чому? Хто зна... А надрукували її аж 1840 року в журналі "Репертуар" із заміткою: писано в 1827 р.)... Однак багато людей вже читали її у рукописі...
Нині, можливо, представляючи слабкий інтерес сама по собі, комедія ця неоціненна в історико-літературному значенні... Унаслідок сильної схожості з "Ревізором" Гоголя... Мимоволі, ще у позаминулому столітті літала думка, що один з авторів наслідував твір іншого...
Маючи офіційні вказівки, що комедія Квітки була представлена в цензуру ще у 1828 році, немає підстав сумніватися, що вона дійсно написана 1827 року...
Хоч і запізніло, однак надрукована вона ще за життя Квітки, з його згоди, а правдивість Квітки взагалі ніким і ніколи не запідозрювалася... Тож і неможливо допустити, аби він запозичував сюжет комедії у Гоголя. Нарешті - у 1836 році, коли з'явився "Ревізор", Квітка вже був відомим письменником.
Не можна аж ніяк не відмітити, що схожість і в сюжеті обох комедій, і особливо в деталях така значна, що випадковість представляється майже неправдоподібною... І дуже, може бути, що Гоголь наслідував Квітку, з комедією якого познайомився хоч і в усній, але грунтовній передачі (чого Гоголь і не заперечував)...
Далі буде...