И эта улица – капилляр в твоей щеке,
и, когда ты говоришь, дома на ней содрогаются.
Где, спроси, справедливость этого воздуха,
как не стыдно ему
быть таким одинаковым
над городами нашими и теми, где оккупация.
И над улицей той, где выгнула спину шелковица,
и над той, где ржавела водокачка,
и над той, где снизу дышала река,
и над той, где на углу было слышно
железную дорогу
на соседней станции,
и над той, где под воротами монастыря
прохаживалась белая голубка.
Кто-то кричит прямо сейчас, протяжно, зверино,
распугивая соседей,
и не знает, существует ли ещё ветер
над городскими крышами.
Кто-то поджигает сугроб листвы
и смотрит вверх, на дым,
чтобы слёзы затекли
обратно в глазницы.
Время такое, что сказанное
сразу становится историей.
В произнесении остаётся пространство; вот этот избыток на выдохе
позволяешь себе, скрывая
взрыв между сердцем и горлом.
А в жизни – только поздние лучи,
связные между нами и оккупацией.
Долгопамятные, упрямые –
прибывают, ломаются
об усталые плечи.
Не даются в руки живыми.
(Перевод с украинского)
+ + +
І ця вулиця – капіляр у твоїй щоці,
і, коли ти говориш, будинки на ній здригаються.
Де, спитай, справедливість цього повітря,
як не сором йому
бути таким однаковим
над містами нашими і тими, де окупація.
І над тією вулицею, де вигнула спину шовковиця,
і над тією, де іржавіла водокачка,
і над тією, де з долу дихала річка,
і над тією, де чути на розі було
залізницю
від сусідньої станції,
і над тією, де під ворітьми монастиря
походжала біла голубка.
Хтось кричить просто зараз, протяжно, звірино,
розлякуючи сусідів,
і не знає, чи досі існує вітер
над міськими дахами.
Хтось підпалює кучугуру листя
і дивиться вгору, на дим,
щоби сльози позатікали
в очниці, назад.
Час такий, що промовлене
одразу стає історією.
У говорінні лишається простір; цей ось надмір на видиху
дозволяєш собі, приховуючи
вибух між серцем і горлом.
А в житті – тільки пізні промені,
зв'язкові між нами та окупацією.
Довгопам'ятні, вперті –
прибувають, ламаються
об натомлені плечі.
Не даються в руки живими.
ID:
964374
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 31.10.2022 22:07:34
© дата внесення змiн: 31.10.2022 22:07:34
автор: Станислав Бельский
Вкажіть причину вашої скарги
|