Прийде осінь і спитає в нас:
Буде, що зимою їсти, пити?
Бо прийде не для прикрас,
Хоче взнати наші реквізити.
І здаємо строгий їй екзамен:
Заробили влітку цілий віз.
Він з горою всього повен,
Все, що треба взимку позаріз.
Осінь наступає все ж на п"яти,
Хоче взнати правду про той віз?
Як же цей екзамен можна здати,
По дорозі не згубить валіз?
Ось везе під гору віз життєвий,
Повен він душевного добра:
Це - кохання, діти вже дорослі,
Тут немає місця лиш для зла.
Ще там совість, доброта, зажура,
Ціле море виплаканих сліз.
То ж не лай нас, осене похмура,
Що везе під гору ледве віз...
Різні вози проходять повз нас: у того котиться з гори і тарабанить порожній, а інший пхає свій повний під гору! У кожного візника своє багатство! Прекрасний образ воза, Надійко!
"Ось везе під гору віз життєвий,
Повен він душевного добра:
Це - кохання, діти вже дорослі,
Тут немає місця лиш для зла." Чудовий віз і прекрасний вірш.