Багато дивного відомо в нашім світі,
Але найзагадковіше із див -
Життя клітини в мікросвіті,
Яке ще до кінця ніхто так й не розкрив.
Ріст, розвиток, розмноження й рухливість,
Подразливість і обмін речовин
Все дивним чином зв’язує властивість
Перетворення енергії всередині клітин.
Молекули мембран і в розчині іони,
Враховуючи свій редокс-потенціал,
В клітинах генерують електрони,
Що електричний створюють сигнал.
Переплелось хімічне і фізичне
У функціонуванні органел
І можна описати все математично
Що? Де? Коли? І з яких джерел.
Безмежний Всесвіт усередині клітини
Нам розкриває чудеса й дива,
Які розширюють кругозір людини
Про молекулу, що у клітині ожива.