|
(Галина Карташова)
Не только календарные листы
Твердят о наступлении весны,
Сплетенные из ниточек цветы
Заполонили улицы и сны.
Насчитывает восемь тысяч лет
Обычай. Почитают с давних пор
Румын, болгарин, молдаванин, грек
Красивый, добрый праздник – Мэрцишор.
Не передаст стиха короткий текст
Легенды прелесть: Юный Гиочел,
отважно заявив зиме протест,
Меч выковал из солнечных лучей.
Сражался с вихрем снежным за тепло,
За детские улыбки, свет в домах.
В бою жестоком победил он зло,
Но сам скончался от тяжёлых ран.
В честь юноши, погибшего за то,
Чтоб мир спасти от холода и тьмы,
Сплетают символический цветок
Из красно-белой шёлковой тесьмы.
Цвет белый – это символ чистоты,
Белеющего снега вдоль низин.
Цвет красный – солнца яркого лучи,
Цвет пробужденья жизни и любви.
С началом марта, в первый день весны
Друзьям и близким принято дарить
Изящный талисман, где сплетены
Два цвета. Неразрывна эта нить.
(Переклад)
Легенда про Мерцішор
Не тільки лист календаря
Нас сповіщає про прихід весни,
А квіти сплетені із ниточок горять,
В полон забравши вулиці і сни.
Цей звичай має вісім тисяч літ,
Шанований народами давно:
Румун,болгарин,молдован і грек,
Радіють святу, нині – Мерцішор.
Не передати словом у вірші
Красу легенд:як Юний Гіочел
Відважно об’явив дуель зимі,
З проміння сонця,кованим мечем.
Боровся з вихром сніжним за тепло,
За посмішки дітей,за мир в хатах,
В бою жорстокім переміг він зло,
Та сам загинув від кривавих ран.
За те, що він поклав своє життя,
Щоб врятувати світ від темноти.
Плетуть на честь цей символічний знак,
З червоно - білої шовкової тасьми.
Бо білий колір – символ чистоти,
Як сніг,що ще біліє у ярах.
Червоний – колір сонця й теплоти,
Народження любові і життя.
Початок березня, у перший день весни,
Дарують друзям й рідним талісман,
Де сплетені два кольори живі ,
І не розривна в ньому нитка та.
1.03.15р.
ID:
563760
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 02.03.2015 20:43:42
© дата внесення змiн: 08.03.2015 15:37:42
автор: леся квіт
Вкажіть причину вашої скарги
|