«Де два українці – там три гетьмани.»
І це, виявляється, добре!! Бо саме такий менталітет українців ніколи не дозволяв – і не дозволить – їм прийняти царя, а отже – унеможливлює виникнення тиранії. На жаль, зворотний бік цієї медалі – часті чвари народних провідників, коли кожен тягне ковдру на себе - одначе при цьому і пильно стереже, аби ту ковдру не перетягнув хтось інший. А тому – нема можливості запанувати комусь одному одноосібно і безумовно.
Зрештою, якщо глянути на цю приказку позитивно - українці прагнули завжди мати вибір, а вибір – то умова існування свободи, свобода ж – невід’ємна властивість вільної людини, а не раба.
І, зрештою, саме тому Україна ось уже кілька століть поспіль перешкоджає сусідній НЕДОімперії (яка є тиранією від самісінького свого виникнення) перетворитися у НАДімперію.
2015-02-03/05