Осінь – пора весіль. Та яке ж то весілля без коломийки
і яка ж та коломийка без жарту? А на розточанському
весіллі усе наше, рідне, розточанське! І коломийка теж…Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.– А невістка рано встане,
наварит ми каші,
як те сонечко погляне,
миле слово скаже.– Ой не теє, ой не теє
думаєте, мамо,
буде каша вам із глею
та ще й дуля з маком!Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.– А невістка до обіду
випасе корови
і не дасть мене “в обиду”,
обмете пороги.– Пришпиліть си, мамо, бірку,
аби пам’ятати,
що буду я до обіду
з чоловіком спати.Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.– А невістка пополудню
просапає грядки,
принесе трави із лугу,
наведе порядки.– А на теє Вам я скажу:
мене не чіпати –
пополудню я приляжу
трішечки поспати.Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.- А невістка дуже чемно
буде догоджати:
приготує ми вечерю,
укладе ня спати.– До вечері вмию личко,
як воно годиться,
по вечері маю звичку
я кіно дивиться.Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.
***
– Ой невістко,..– Ой матусю, – Годі, годі!
Нащо віять жито?
Жіночки ми обі горді –
будем дружньо жити!– Ой невістко,..– Ой матусю... – Годі, годі
язики чесати,
жіночки ми обі горді –
будем дружньо спати!Явір, явір – яворина,
Яворів – то місто;
женить нині мама сина –
буде їй невістка.У-гу! Буде!..
Якщо хтось розбудить!!!
Створено 20. 02. 2007 року
Опубліковано: "Гомін Підгір'я". Альманах, вип. VIII. Дрогобич: "Посвіт", 2009. - С. 128.