Скільки в світі є народів – стільки є традицій
І, звичайно, поважати кожну з них годиться.
Ось, наприклад, португальці: у свята Різдвяні
Всім дарують подарунки – добрі, чи погані.
Та, «коневі дармовому» в зуби не дивитись –
Кожна річ колись, можливо, може пригодитись.
Пак для того, аби знову передарувати –
Як клієнтів є багато, хто ж то буде знати!
Ось і кум дістав дарунків цьогоріч чимало –
І чого там, як то кажуть, лиш не бракувало:
Сувеніри новорічні, кульки для ялинки,
Вина, солодощі – пачки і якісь торбинки…
Тож, кума, йдучи до праці – прибирати хату –
Прихопила звідти пачку: досить купувати…
- Занесу старенькій, - дума, - пачечку бомбонів –
Нехай знає, не існує для свята кордонів.
… Бом Натал! – кладе бабуся ті цукерки збоку,
А кума на етикетку спрямувала око…
Прочитала – остовпіла й мало не зімліла:
В золоту фольгу «буржуї» замотали …мило!
Та ж, стара недобре бачить!.. Як візьме до рота,
Полетить кума за двері, скінчиться робота!
От халепа… Ту коробку – тишком-нишком в сумку…
Як тепер їй пояснити, свердлить мозок думка?
Хоч гріхом таке робити, та стару здурила,
А назавтра вже насправді цукерок купила.
Вибачаючись, принесла, а вона …радіє,
Що її склероз старечий ще не одоліє,
Бо казав вже дід до неї: - Все кудись запхаєш,
Й після того «день вчорашній» по хаті шукаєш…
Так ось можна за секунду зіпсувати свято,
Як призначене для тебе комусь дарувати!
----------
Бомбони – (діал.) – шоколадні цукерки
Бом Натал – Bom Natal (порт.) – гарного Різдва
Одоліти – (діал.) – здолати
(Правдива історія, що приключилася із однією з подруг в Різдвяні свята)
29.12.13