З історії української культури: як продавали книжки на Україні.
Книги за старих часів, тобто в ХYІІ -ХYІІІ ст., продавалися перш за все в друкарнях. Друкар М.Сльозка в 30-х роках ХYІІ ст продавав видання Львівського братства, роз'їзджаючи по ярмарках.
В добу Петра Могили києво-печерські видання розповсюджувалися, крім України, в Московській державі і в Молдавії. В 1672 році друкарські майстри лаври Т.Кушка та О.Мушин відкрили в Москві навіть книгарню, хоч невдовзі та книгарня існувати перестала. Чернігівські видання продавалися в Києві, Харкові, Ромнах, Сумах, Борзні. В Києво-Печерській лаврі у ХYІІІ ст. була книжкова крамниця, і лавра переслідувала тих, хто продавав книги на базарах без її відома.
Під кінець ХYІІІ ст. в Києві на найлюдніших вулицях вже було чимало книгарень, в яких продавали продукцію своєї, а також Московської, Чернігівської і Почаївської друкарень. На Подолі в ХYІІІ ст. була немала лавка якогось київського торгівця Гарбуза. Він скуповував і продавав пошарпані, старі і старовинні видання. Покупцями в нього були студенти й професори Київської академії. Цього Гарбуза можна вважати першим букіністом на Україні.
( Шевчук В.О. Із вершин і низин. К., 1990)
Дякую.А ще книги цінували.Дуже.Так хотілося б повернути такі часи...
@NN@ відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
тепер все на мить:
фастфуд
взуття на місяць
книга, прочитав і викинув
і кохання, до першої сварки
Господь, як і обіцяв, прискорив час, щоб багато хто не встиг нагрішити, Йому видніше