… Ну як, скажіть, мені розговорити
Німого свідка? Що мені зробити,
Щоб дав Господь такий чарівний дар,
Який Йому ж і ліг би на вівтар,
Бо прислужитись хочеться добру
І розповісти, перше ніж помру,
Як там було?.. Як в Кова да Ірія *)
Відкрилось диво: Пресвята Марія,
Зробивши вибір (не вельмож-панів),
До трьох побожних діток-пастушків
Зійшла з Небес, щоб врятувати Світ
І юних душ незайманий ще цвіт
Своїм пророчим словом освятити.
Як вчила Богородиця любити
Всевишнього. В молитві каяття
Просити дар безгрішного життя.
Якби я міг… Якби я відчував
У шелесті листочків ті слова,
То міг би всьому Світові сказати:
Моліться, люди! Годі воювати!
Якби я міг, то обійняв би всіх,
І линув би дитячий щирий сміх,
Щоб мир і щастя сповнили серця
На славу вічну Господа-Творця.
… Та свідок цей, що говорить не вміє, -
Стара маслина в Кова да Ірія,
Що тут росте вже більше сотні літ,
Ховаючи в тіні розлогих віт
І божу пташку, й діток-пастушків…
Тому я свідка й не розговорив…
12.04.12
*) Cova da Iria - на початку минулого століття - долина біля поселення Fátima, де випасали худобу і де в 1917 році відбулась серія з'яв Матері Божої.