Жив у великому місті купець Роман, чоловік чесний та працьовитий. Мав він винний магазин, де продавав вина з усіх куточків світу. Славився Роман своїм досвідом, адже вмів одразу розпізнати якісне вино від підробки.
Одного разу завітав до Романа старий мандрівник. Почастував його Роман вином, а мандрівник, на знак подяки, подарував йому незвичайну металеву кружку. Її об'єм був 300 грамів, але дна у неї не було. Здивувався Роман такому подарунку, але ввічливо подякував.
Вже того ж дня прийшов до Романа винороб, який давно хотів продавати йому своє вино. Наповнив він кружку вином, а воно... не вилилося! Роман одразу зрозумів, що вино перед ним чудової якості. З того дня бездонна кружка стала для нього вірним помічником.
Наливав Роман у неї вино від різних виноробів, і вона завжди давала йому відповідь: якісне вино трималося в ній, а неякісне - виливалося наскрізь. Завдяки цьому Роман ніколи не ошукував своїх покупців і завжди продавав їм лише найкращі вина.
Одного разу один із виноробів, який раніше обманював Романа, вирішив помститися. Наповнив він пляшку отрутою, хизуючись перед Романом чудовим вином. Налив Роман отруту в кружку, а вона, як завжди, вилилася на підлогу. Мухи, що кружляли поруч, одразу ж повмирали.
Зрозумів Роман підступний задум винороба і вигнав його з дому. А сам, знаючи, що ворог не здасться, почав готуватися до зустрічі.
Невдовзі знову з'явився винороб, сподіваючись, що отрута подіяла. Та Роман, замість того, щоб пити вино, почав хвалити його і запропонував випити разом. Злякавшись викриття, винороб кинувся тікати.
Ось так бездонна кружка не лише допомогла Роману розпізнавати якісне вино, а й врятувала його життя. З того дня жив Роман щасливо й довго, продовжуючи радувати своїх покупців чудовим вином.