(продовження)
Освіту Квітка здобув домашню, досить мізерну. Недовго числився і на військовій службі. Його погляди формувалися під впливом філософа ідеаліста Григорія Сковороди, який часто відвідував будинок Квітки.
Про систематичне учення Квітки відсутні відомості. За його словами, воно було неважливе. Чи не єдиним вчителем був у нього один чернець Куряжевого монастиря. Однак, великої освіти у той час для дворянина і не потрібно було. Квітка ж - хворобливий, доволі ледачий і безтурботний досяг більшого... Своїми здобутками Квітка зобов'язаний самому собі, своїй обдарованості і сприйнятливості. Однак вкрай дивно, що Квітка не знав іноземних мов, навіть французької.
Релігійно налаштований, він на 23 році життя подався у подгородний Куряжський монастир. І пробув там майже 4 роки. Опісля виходу звідти вів у своїй Основі напівчернече життя, поки не захопився суспільною діяльністю і театром. А відтак - "вдавався до подвигів благочестя", та багато веселився, займався музикою, брав участь у спектаклях, що йому особливо подобалося, влаштовував фейєрверки, причому від вибуху пороху втратив одне око...
Його оперета «Сватання на Гончарівци» і донині одна із самих репертуарних п'єс української сцени. І не тільки української... У ній, як і в інших творах, він виявив велике знання побуту, вдач, звичаїв, переказів — взагалі близьке знайомство зі всім ладом дворянського і селянського життя. Нариси та повісті його написані чудовою мовою, чистою, простою і ясною, і пройняті гуманним ставленням до селян. Квітка здійснив ще за своє життя благотворний вплив на читачів у сенсі розвитку в них гуманності....
(далів буде)