|
- Знов заходєт, Штефцю, свєта
Бідні кури ті й пацєта,
Нещасних тако годуют,
А потому замордуют.
Яке свєто без гижок?
Ковбас, зельцу й вуджєнок,
"Хлібцє", "зайцє", душинини,
Ребер, кишки й солонини.
Ну і шо ту люди вдіют?
Кугути вже менше піют,
Не рохкає в стайни льоха,
Проріджуют живність троха.
То всьо немалі видатки,
А не каждий має статки
Би стіл м'єсом застелити
Ще й зверха салом прикрити.
А кілько траба муки?
Би змісити в дві руки
На пироги, сухе, юшку,
Налисники і фарш в вушку.
- Хочеш, можу тє навчити
Би в муці сє не втопити,
Коли місиш пироги
Й в муці з твару́ до ноги.
Траба рівну мірку брати,
А не шуфлев підсипати.
Вот на пів кільо мукиці
Двіста п'єтдесєть водиці,
Дрібку соли й цукру дати
І волій не шкодувати
Добру лижку бовтанути
І тов лижков крутанути.
Не тра зразу руки пхати
Би си пальці зшмірувати,
А по хвили кісто мнесє,
Вже до шкіри не бересє,
Муки ніц не добавлєєш,
Кісто тачівков тачєєш
На тій "дошці" з селікону
Що прийшла в нас з закордону
Робиш собі в чистоті,
Віник стоїт десь в куті,
Навіть якби й прилипало,
То в тому біди є мало,
Обертаєш "дошку" сміло
Се тилько прискорит діло.
Кружки шклєнков вироблєєш
І чим маєш, начинєєш,
Не сохне, кісто легоньке
Й на зубах (як їш) м'єгоньке.
Коли всьо росте в ціні,
Так роби, повір мені.
- То не свєта, а видатки,
Але в нас такі порядки
Має бути стів накритий
Аби гість йшов тхаті ситий!
22.12.2021 р.
ID:
934707
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 23.12.2021 12:17:29
© дата внесення змiн: 16.04.2023 06:33:56
автор: Олекса Терен
Вкажіть причину вашої скарги
|