Усікновення Голови святого Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Івана
Від Луки нам розкаже Євангеліє,
Як у цей світ прийшов Іван-пророк.
В Єлизавети та отця Захарія
Знайшовся вже в літах малий синок.
Дружина праведна була безплідною,
Архангел Гавриїл серед псалмів
Розкрив у храмі Боже чудо гідним їм,
Та від зневіри батько онімів…
З уст ангела дізналась й Богородиця,
До родички вагітної прийшла.
Важка відчула: Духом Світлим повниться,
Хвала тобі, о Господе! Хвала!
Дав батько для майбутнього Хрестителя
Ім’я, як Бог велів тоді – Іван.
І сталось диво: зміг заговорити він,
Про Божу милість справдились слова.
Дитя росло й скріплялося у дусі, як
В пустелі голос Бог йому подав:
- Хрести людей, аж доки не з’явлюся я,
Змивай гріхи з них у ріці Йордан.
У проповідях щирих та достойних тих
Учив... На Сина Божого вказав...
За Нього поплатився головою він –
На блюді Іроду внесли її у зал.
Цар поступився чарам Соломеєним,
Чим вирок смертний власний підписав.
Померла танцівниця, вслід за нею всі –
Його цариця й нечестивець сам.
В народі зветься день Головосікою,
З молитвою віряни на вустах.
В скорботі перед втратою великою
Того, хто охрестив колись Христа!
не можна різати нічого круглого, що нагадує голову. Та ще не бажано сьогодні готувати борщ і все червоне - нагадує невинно пролиту кров Івана Хрестителя. Та все це народні вірування - церква говорить про молитву.