Літали лебеді над ставом,
Прилинувши з країв далеких,
Щоби мостить гніздо у плавнях
Й сховати десь у очереті.
Висиджувати лебедяток
Малих спочатку і незграбних
Гадких. як кажуть каченяток,
Ніби з відомої всім казки.
Вже потім красенями стануть,
Всі довгошиї та поважні.
Схожих на своїх маму й тата,
Мов королі крилаті справжні.
А згодом зринуть в синє небо
Високо-високо за хмари,
За море ж їм летіти треба.
Щоб знов вертати в рідні плавні.
Гніздечко в парі лаштувати,
Потомство мати і родину
Та довго-довго проживати
Й продовжувать рід лебединий.