Чорнобильська зона. І засурмив третій ангел – і велика зоря
спала з неба, палаючи, як смолоскип.
І спала вона на третину річок та на водні
джерела.
Ймення зорі тій Полин. І стала третина води ,
як полин, і багато людей повмирало з води,
бо згіркла вона...
Іван Богослов. (Апокаліпсис. 8; 10 – 11).
Дорога в зоні. Перетнули
Чиновницькі КП – кордони.
Вже Лелів, Копачі минули.
Спинились майже в центрі зони.
Три ангели тут просурмили.
Зоря Полин, послана небом, -
Апокаліпсис України –
Четвертий блок кипить під склепом..
Над п’ятим, шостим свідки драми -
З жаху та розпачу застигли
Підйомні крани журавлями,
Що в вирій відлетіть не встигли.
Ліс металевий рукотворний,
Мереживо опор, гірлянди -
Високовольтний, неповторний,
Та вимкнутий з життя назавжди.
Майже нема автомобілів
І тиша, як на кладовищі.
Лічильник радіонуклідів
В моїй руці сягає тисячі.
Там місто Прип'ять. Отримало
Від атома чи Бога кару,
Бо “мирний атом” покоряло.
А він зробив з міста примару.
Чорнобиль вистояв, та міста
Життя та слава тихо меркне:
Напівживе для оптиміста,
Для песиміста напівмертве.
Подалі від оцих привидів!
Дорога стелеться лісами.
Гаї, болота в краєвиді,
Сосни зеленими рядами.
У купи звалені дерева,
Що в радіації згоріли,
Лежать роками просто неба,
Від сонця й вітру почорніли.
Та майже заросли підліском
Чорнобиля родимні плями.
Ліс не бажає бути свідком.
Земля лікує свої рани.
08.2007. Г. Орел. м. Чорнобиль, м. Обухів.
Так давно минула трагедія, але наслідки її і досі дають про себе знати. І ніхто не збирається займатися дезактивацією. Та може це комусь вигідно. Читала, що там йдеться масова вирубка лісів. І деревину купують у Європі. Тобто, не вся територія у плачевному стані. Можна було б потроху повертати туди людей. Але для цього повинні вкладатись гроші. Дуже актуальний вірш-нагадування. Я б лише змінила б одну строку. Сягає тисячі і вище. Бо трохи збивається ритм.
Г. Орел відповів на коментар laura1, 26.04.2017 - 00:08
Дякую за візит і змістовність Я працював там в 2007-8 роках і міряв радіацію в різних місцях. Забруднення дуже нерівномірне: від рівня природного фону до тієї згаданої тисячі. На нашому маршруті знайшов дві такі точки.
А лісоматеріал , як і забруднене обладнання на металолом, вивозилось і тоді.
За строчки ще подумаю. На добраніч