В білий іній черемшина заквітчалася (Слова для пісні) .
В білий іній черемшина
Заквітчалася,
Козаченько і дівчина
Там прощалися…
Ой, зібрався ж козаченько
Та й на війноньку…
«Бережи себе, серденько,» –
Просить дівонька.
Цілував козак кохану
В пишні губоньки,
Думав: «Доленько, лихая,
Мини любоньку.»
Черемшина ж відчувала
Чорну бідоньку,
Тої правдоньки не знала
Лиш лебідонька.
В білий іній черемшина
Знов квітчалася,
Війна пару розлучила –
Не вінчалися.
Колисає черемшині
Вітер білий цвіт…
В чорній хусточці дівчині
Тай не милий світ…
Ой, чарує черемшина,
Запахом п’янить,
П’є журбу сама дівчина –
Серденько болить…
21.04.2016.
Ганна Верес (Демиденко).
Гарнi рядки, Ганно. I залишаються актуальними i сьогоднi, хоч пiдходять також i до подiй у минулих столiттях.
Тiльки от у вас у 6 рядку у словi "вiйноньку" змiнюеться наголос. Тут якщо у звичайному варiантi - буде "на вiйнУ", наголос на другому складi. I, вiдповiдно, у зменшувально-пестливому варiантi "на вiйнОньку" - теж правильнiше на другому складi. Може вам цей рядок трохи змiнити - "У бiй, на вiйноньку". А тодi 8 рядок можна змiнити - "Просить дiвчинонька".