Книга оповідань Олександра Апалькова «Колючі Дерева» -- спроба у художньому слові представити й зрозуміти вплив усіх буревіїв та перемін нашого переломного часу на різні сторони взаємовідносин чоловіка і жінки, в життя яких втручаються кордони держав та політичні віяння. Окремою лінією висвітлюється сьогоденні стосунки українців і німців. Коли стандартизація масової культури на Заході призвела до того, що культ насилля та ностальгія по всьому брудному, зробилися майже загальним здобутком. Як зазначав Іван Дзюба: «… в оповіданнях Олександра Апалькова, бачимо його як художника-психолога, що вміє в коротких локальних сценах дати відчути подих людської вдачі й долі, торкнутися глибин інтимних почуттів, на межі фізіологізму й вічної духовної потреби».