(пісня)
Слова - Василь П`ятун-Діброва.
Музика (і редагування пісенного
тексту) - Анатолій Філімоніхін.
1.
Боєць під Вільшанкою впав...
А недалеко за горою
На нього рідний дім чекав,
На нього рідний дім чекав
І та, що стала враз вдовою...
Упав солдат у темний яр,
А встав поволі Осокором.
Чолом торкнувся майже хмар,
Чолом торкнувся майже хмар
І задивився ген за гору...
2.
А там - село, а там - жита.
А там - калина над водою.
А біля хати ходить та,
А біля хати ходить та,
Що залишилася вдовою?!..
І він без вітру зашумів,
І простягнув до неї руки...
Питав у неї про синів,
Питав у неї про синів!
Питати буде й про онуків!..
3.
Чи голуб ті "слова" доніс?
Бо стало дивне із вдовою:
Пішла вона туди, де зріс,
Пішла вона туди, де зріс
Високий сокір під горою.
Прийшла і стовбур обняла,
Прийшла, наплакалась уволю!..
Відтоді стежка від села,
Відтоді стежка від села
Туди втопталася по полю...
4.
...І хто не їде, хто не йде,
Той осокора не минає:
На ньго погляд поведе,
На нього погляд поведе
І незабутніх всіх згадає,
І незабутніх всіх згадає,
І незабутніх всіх... згадає!..
__________
* Текст - про Другу Світову війну
(було: "Боєць під Корсунем упав...").
Але, на жаль, відображає і наш час,
у котрому, скажімо, під Вільшанкою,
гине, можливо, вже правнук того бійця.
(А. Ф.)