І знову осінь наша невесела,
Чорніє знов багряний листопад:
В Донбасі знов обстрілюються села,
І матері солдатські знов не сплять…
Людей лукавих стільки розвелося,
Котрі шукають зиск і у війні,
І дибиться, сивіючи, волосся:
Це як в державній ритися казні?
Хіба життя людське аніч не варте?
Скількох війна поглинула людей?
Чому Всевишній дозволя вбивати?
Невже жалю нема і до дітей?
Темніє листопад, насупив брови:
Згадавсь Батурин*, Київ** і Майдан*** –
Це сторінки історії багрові…
Знов України долю він гойда.
13.11.2015.
* – 2 листопада 1708р. – російськими військами на чолі з Меншиковим було вирізано біля 10тис. українців, жителів Батурина. Ті, кому вдалося якимось чином врятуватися, тікаючи, потонули у холодному Сеймі. Спалено тоді ж було і козацьку столицю Івана Мазепи – Батурин.
** – 7 листопада 1943р. – взяття Києва у Великій Вітчизняній війні.
Туди були кинуті тільки-но мобілізовані молоді, навіть непереодягнені, напівозброєні хлопці. Тисячі їх так і залишилися у льодяних водах Дніпра, перепливаючи під вогнем іноді і на солом'яних плотах.
*** – 21 листопада 2013р. – студенти України вийшли у Києві на Майдан Незалежності за євроінтеграцію, підтримані потім мільйонами українців. Події закінчилися кровопролиттям (сотні беззбройних людей були розстріляні, покалічені, але влада змушена була тікати).
Ганна Верес.
Сит голодному - не товариш; так було завжди, а ми сподівалися, що після Майдану, коли прийде нова влада, все зміниться. Вийшло так, що влада у нас нова-стара, і знову народ наступив на ті ж граблі.