Не брудни сміттям, хлопчино, річку,
Що прямує ген аж у поля,
З неї воду чисту п'ють смерічка,
Місяць, місто, лебідь і теля.
Не кидай непотріб у ставочок,
Бо ставок - колиска і життя,
В ньому ніччю зорі миють очі,
І казки русалки шепотять.
Не образь, хлопчино, й криниці,
Добра сила спить у ній земна:
Щоб зробити з м'язів справжню крицю,
Обливайся мужньо щорання.
Ще тобі сказати врешті мушу:
Хто плюндрує лісовий ручай,
Зневажає, мабуть, власну душу
І людей не любить зазвичай.