ДВІРНИЙ Я.
А це - цікавий та красивий приклад іншого ґатунку.
Через мого брата Валентина прийшло замовлення на виконання екслібриса для його колеги по роботі - для робітника. Яків Двірний був тоді робітником і мав декілька хобі. До речі: в цеху, де працював мій брат, а це був завод Оборонки, то в цьому цеху працювало декілька робітників із освітою середньої школи, було декілька робітників, які закінчили навіть Київський Політехнічний Інститут (знаменитий КПІ), але 85% робітників, як і мій брат, мали освіту технікумів. Це була так звана робоча аристократія. (Принаймні зарплата у них в той час була вища, ніж у доктора наук та професора!).
Так от, хобі у Якова було таке: затятий рибалка, фанат фантастики, нещадно любив Київ, мав велику бібліотеку (бібліофіл високого рівня!), розмовляв виключно українською мовою при будь-яких обставинах (і це в 1986 році!). Необхідно було все це показати, що я і спробував виконати.
На екслібрисі на задньому плані показані Кручі Дніпра та знаменитий Міст Кохання. Сам Дніпро мирно спить і не знає, що Яків на нього полює, висунувшись із суто фантастичного літального апарату. Кумедність полягала в тому, що я Якова не бачив воочію, але виявилось, що є навіть портретний натяк на нього. Єдине, що мені не вдалося показати, так це те, що він бібліофіл. Але це компенсувалося тим, що він отримав авторські відбитки екслібрису.
Екслібрис був виконаний в класичній техніці офорту, розмір 75 х 86 мм. У нижньому куту стоїть 3/15. Це означає, що у мене зберігся третій відбиток із серії в 15 відбитків.
Робота не була оплачена, бо такого обумовлювання і не було - я працював у своє задоволення. Але мені відомо, що Яків був неймовірно задоволений. І я - теж.
*******