. "А багачу важче попасти в рай,
Чим верблюду пройти крізь вушко голки..."
БІБЛІЯ
А діти ви чиї?..
Неньки рідної сини.
Це ж ви народ об'їли,
Обпил́и...
Навколо пальця обвели.
Та й кинули край битого шляху,
Нещасну матінку свою,
Нехай тихенько помирає...
Людці, Людці!..
То хто ви во Христі?
Чого ви рвете обідраний рукав.
Та кожен так тягнув,..
Хоч добре ніби знав,
Що гине матінка його.
Та злом покритеє чоло
Ніяк спокою не дає.
А злоба, злоба...
Іч яка!
Тече і сочиться з-під лоба...
Він брата рідного згризе,
Не те, що бідного каліку.
А сусіди!..
Біснуються он як.
І це їм дай,
І це зроби,
І тільки після буде рай
У тво́їй хаті,
Якщо дозволим...
... Нещасна неньнко, ти моя!
Це ж скільки впало тобі муки,
Щоб битий шлях той перейти,
Несучи сльози у світи
І не опустити руки...
... Опам'ятайтесь діти,
Опам'ятайтеся сини!
За що мордуєте ви неньку.
Бо прийде час, пропадуть сни...
Затисне гріх і душу, і серденько,
І совість ваша, вагою в міліграм,
Ніде не дасть спокою вам,
Аж до самої смерті...
І горе ницим вам, старцям,
Що за годину, чи без чверті,
Признаєте свій гріх.
І Богу впадете до ніг.
І вже не горді, а як нікчемна мушка,
І просячи, щоб він вам допоміг
Пройти через оте єдине Вушко,
Що буде в нього у руці...
... А гріх над вами. Тяжкий Гріх!
І звідки прийде допомога?..
... Опам'ятайтеся людці.
І швидше якомога!
2002 р.