Загубилась в лісі книжка.
Хтось з дітей її забув.
На базар зібралась мишка.
М'ясом там торгує щур.
Кожен день зростають ціни,
бо попереду зима.
Не на краще будуть зміни,
в тому впевнена вона.
Вийшла, та біжить по стежці.
Озирається назад.
Гупотить шалено в серці,
Страх не вперше б'є набат.
Щось ворушиться в травичці.
Це напевно сірий кіт.
Добре знає його звички,
він полює без чобіт.
На бочок вона упала,
ніби мертва, ніби ні.
Дихать зовсім перестала,
щось крадеться в стороні.
Вітер вщух і тиша знову,
там в травичці, в тих кущах.
Бігти далі вже готова,
щось рябить в її очах.
Надягає окуляри,
придивляється іще.
Книжку загубив школярик.
Змокла трішки під дощем.
Вітер їй гортав сторінки...
Вхопив мишку переляк.
Де шукати цю дитинку?
Книжка наша, долі знак.