Божого Нового рочку
одягла
небесним і земним
золотом
шиту
короткими дощами вмиту
пахучу ряднинну сорочку
Восьма панночка
Серпожничка
у котрої
кожна тонконіжка —
у сніпок-сніпки
а з них — пухкенька копичка
і не одна
а тисяч тисячі
з котрих будуть
дідухи
кошички
та
калачі
а паняночка
поверх того злота
вдягнула маринарку
по якій
політичкою
повзли-вилися
кавуни
гарбузи і дині
господарі і господині
що
жодного разу не озирнулися
а лише вперед дивилися
цвітом-плодом
завилися
соком-солодом ділилися
поряд з ними
гарячо-живими
червоніють
підв'язано застрічковані
помідорки й перчини
що
теплої днини
тягнуться до зросту кукурудзи жовтозубої
солоденької
всіма бажаної
і любої
що
на городі
грядці чи полі
біля сусідки квасолі
з весни оселилася
росла та грілася
і тільки Серпнем
зупинилася
а то б і далі
до неба п'ялася
початками наливалася
з саду
що
городу позаду
за нею спостерігають
синьоокі сливи
наче небесні зливи
закольорували весь простір
між зелених листочків
і
кличуть-зовуть
до себе
людських донечок і синочків
аби в козуб до них
впасти
кісточками витріснути
і до каструлі
а з неї
в шклянні слоїчки
як ті бистрі річечки
до льоху
а там
собою
всі полички закласти
тай виноград
гронам якого кожен рад
вигойдується соковитими
кульками-близнюками
що
буцаються голівками
та
труться боками
а до них
усміхаються
бархатисті чорнобривці
і
пишні красолі
ховаючись
під флоксів парасолі
та під
кучері айстрів
що залили своїми кольорами
всі клумби-кайстри
й
тільки
бульбоцибульні
колосовидні
на красу та кольори завидні
оксамитові гладіолуси
під промінням гордовито мліють
про краплинки дощу мріють
і лише соняхи
незважають на спеку
близьку
чи далеку
красою дивують
всіх годують
від комашки до людини
а ще
лиликів нічних
на ковіньках-стеблах міцних
та
листках жовтих осяйних
вигойдують
колискові співаючи
насінинами мелодію граючи
а
як настане час
для них
і
для нас
чорнооко вдивлятимуться в чорнозем
шукаючи та слухаючи
колосочків пісню-трем
бо за ними
їхня черга —
панує Альфа-
Омега
пора свята
Жнива...
Марія Дребіт
01.08.2024 Португалія
малюнок авторки у ші