з Махмуда Дервіша
Плачуть скрипки циганські, збираючись в Андалусію,
Плачуть скрипки арабські, покидаючи Андалусію.
Скрипки плачуть про час, що назад не вернеться,
Скрипки плачуть за домом, що можна вернути.
Скрипки ліс запалили у цій непроглядній пітьмі,
Скрипки рвуть горизонти, запах крові у венах моїх.
Плачуть скрипки циганські, збираючись в Андалусію,
Плачуть скрипки арабські, покидаючи Андалусію.
Скрипки – коні примарні із хвиль гомінкої води
Скрипки – хвилі припливу на полі шаленім бузку
Скрипки – монстри, розбуджені нігтем далекої жінки
Скрипки – військо, будова, мармурова гробниця й Нахаванд *.
Скрипки – хаос у серці і вітер безумства в ногах танцюриста
Скрипки – зграї птахів, пролітаючих, наче розірваний прапор
Скрипки – докором з шовку стихають у ночі кохання
Скрипки – звуків далеких пролите вино із минулих бажань
Скрипки всюди зі мною неначе відплата,
Скрипки ловлять мене щоб убити, коли наздогонять.
Скрипки плачуть арабські покидаючи Андалусію
Скрипки плачуть циганські збираючись в Андалусію.
* Нахаванд - один з класичних арабських музичних режимів. Agha Shahid Ali VIOLINSby Mahmmoud Darwish
Violins weep with gypsies going to Andalusia
Violins weep for Arabs leaving Andalusia
Violins weep for a time that does not return
Violins weep for a homeland that might return
Violins set fire to the woods of that deep deep darkness
Violins tear the horizon and smell my blood in the vein
Violins weep with gypsies going to Andalusia
Violins weep for Arabs leaving Andalusia
Violins are horses on a phantom string of moaning water
Violins are the ebb and flow of a field of wild lilacs
Violins are monsters touched by the nail of a woman now distant
Violins are an army, building and filling a tomb made of marble
and Nahawund
Violins are the anarchy of hearts driven mad by the wind in a dancer’s foot
Violins are flocks of birds fleeing a torn banner
Violins are complaints of silk creased in the lover’s night
Violins are the distant sound of wine falling on a previous desire
Violins follow me everywhere in vengeance
Violins seek me out to kill me wherever they find me
Violins weep for Arabs leaving Andalusia
Violins weep with gypsies going to Andalusia
* Nahawund: One of the classical Arabic musical modes.