1
с трёх ночи до четырёх утра
в Швеции длится час волка
когда слишком поздно чтобы уснуть
но слишком рано чтобы подняться с постели
ты лежишь прислушиваясь
к (своим внутренним) волкам
так пояснил мне Ульмар
с восьми вечера до семи утра
в Киеве длится комендантский час
с восьми вечера до шести утра
в Херсоне длится комендантский час
с четырёх дня до шести утра
в Харькове длится комендантский час
когда слишком поздно чтобы умереть
но слишком рано чтобы жить
и ты лежишь прислушиваясь
это нас бомбят или наши сбивают
и всё это невозможно никому объяснить
2
за тридцать пять лет в Чернобыльской зоне
восстановилась популяция волков
а теперь здесь зафиксировали медведя
самого опасного из крупных хищников
он зашёл сюда с белорусской территории
так объяснил Сергей Гащак
исследователь фауны в зоне отчуждения
этой весной здесь ожидаются большие пожары
но природа умеет восстанавливаться
объяснил пан Гащак
на снимках из фотоловушек видно
как бушует огонь и бегут на запад здешние обитатели
но уже через месяц здесь будет расти зелёная трава
будут пастись молодые олени и лоси
а пока не время пока ещё холодно
волки собираются на охоту в большие стаи
ночью в час волка
они наденут тепловизоры
пойдут крепкие и упорные
и знаете что
вместе они одолеют медведя
и как раз это будет очень легко объяснить
2022
(Перевод с украинского)
вовча година
1
з третьої ночі до четвертої ранку
у Швеції триває вовча година
коли запізно аби заснути
але зарано аби звестися з ліжка
і ти лежиш дослухаючись
до (своїх внутрішніх) вовків
так пояснив мені Ульмар
з восьмої вечора до сьомої ранку
у Києві триває комендантська година
з восьмої вечора до шостої ранку
у Херсоні триває комендантська година
з четвертої дня до шостої ранку
у Харкові триває комендантська година
коли запізно аби померти
але зарано аби жити
і ти лежиш дослухаючись
це нас бомблять чи наші збивають
і все це годі комусь пояснити
2
за тридцять п'ять років у Чорнобильській зоні
відновилася популяція вовків
а тепер тут зафіксували ведмедя
найбільш небезпечного з великих хижаків
він зайшов сюди з білоруської території
так пояснив Сергій Гащак, дослідник фауни в зоні відчуження
цієї весни тут очікують великі пожежі
але природа вміє відновлюватися
пояснив пан Гащак
на кадрах фотопасток видно
як вирує вогонь і тікають на захід тутешні мешканці
але вже за місяць тут ростиме зелена трава
і пастимуться молоді олені й лосі
але поки не час поки ще холодно
вовки збираються на полювання у великі зграї
о вовчій годині ночі
вони надягнуть тепловізори
підуть міцні та завзяті
і знаєте що
гуртом уполюють ведмедя
і якраз-таки це буде дуже легко пояснити