Быть стариками - не простая штука.
Не все умеют стариками быть.
Дожить до старости - ещё не вся наука,
куда трудней достоинство хранить.
Не опуститься, не поддаться хвори,
Болячками другим не докучать,
Уметь остановиться в разговоре,
Поменьше наставлять и поучать.
Не требовать излишнего вниманья,
Обид, претензий к близким не копить
До старческого не дойти брюзжанья;
Совсем не просто стариками быть.
И не давить своим авторитетом,
И опытом не слишком донимать.
У молодых свои приоритеты
И это надо ясно понимать.
Пусть далеко не всё тебе по нраву,
Но не пытайся это изменить,
И ложному не поддавайся праву
Других уму и разуму учить.
Чтоб пеною не исходить при споре,
Не жаловаться и поменьше ныть,
Занудство пресекая априори;
Совсем не просто стариками быть.
И ни к чему подсчитывать морщины,
Пытаясь как-то время обмануть.
У жизни есть на всё свои причины,
И старость - это неизбежный путь.
А если одиночество случится,
Умей достойно это пережить.
Быть стариками трудно научиться,
Не все умеют стариками быть.
Андрей Дементьев
Источник: https://millionstatusov.ru/stihi/pozhilye-ludi.html
Перевела на украинский язык 13.02.20 6.43
Бути старими - не проста штука.
Не всі вміють старими бути.
Дожити до старості - ще не вся наука,
куди важче гідність зберігати.
Не опуститися, не піддатися хворобІ,
Болячками іншим не докучати,
Вміти зупинитися в розмові,
Поменше наставляти і повчати.
Не вимагати зайвої уваги,
Образ, претензій до близьких не збирати
До старечого не дійти бурчання;
Зовсім не просто старими бути.
І не тиснути своїм авторитетом,
І досвідом не надто дошкуляти.
У молодих свої пріоритети
І це треба чітко розуміти.
Нехай далеко не все тобі до вподоби,
Але не намагайся це змінити,
І помилковому не піддавайся праву
Інших уму і розуму вчити.
Щоб піною не виходити при суперечці,
Не скаржитися і поменше нити,
Занудство присікаючи апріорі;
Зовсім не просто старими бути.
І ні до чого підраховувати зморшки,
Намагаючись якось час обдурити.
У житті є на все свої причини,
І старість - це неминучий шлях.
А якщо самотність трапиться,
Умій гідно це пережити.
Бути старими важко навчитися,
Не всі вміють старими бути.
Андрій Дементьєв
Джерело: https://millionstatusov.ru/stihi/pozhilye-ludi.html
Переклала українською мовою 13.02.20 6.43