Снігом із морозами грудень починається,
Вже скувало кригою ріки і ставки,
Час коли із казкою білий світ стрічається,
Ближче наближаються радісні святки.
Коли Катерини й Введення промчалося,
Жіночки молилися за сім’ю й любов,
В парубків з дівчатами все лиш починалося,
Вечорниці кликали на гуляння знов.
По хатах юрбилися юнки з ворожіннями,
В доленьки дізнатися, коли прийде мить,
Справдиться, й не буде вже більше сновидіннями,
Схоче гарний парубок щиро полюбить.
Юнаки збиралися дружними ватагами,
У віконця стукали, і вели музик,
Сміло залицялися, до дівчат всміхалися,
Парубки у кого є з перчиком язик.
Голосами сильними гуртової вшкварили,
Аж шибки здригалися, йшла кутком луна,
Каблуками весело об долівку вдарили,
А у скрипки втомлено хлипала струна.
Калиту кусали всі, самогон з наливкою,
Пишнії вареники зварені в печі,
І понаїдалися, і натанцювалися,
З вечорниць розходились пізно уночі.
07.12.2019