Продовжуючи шукати інформацію про родовід ознайомилася з даними про землевласників Російської імперії, знайшла там одного з прізвищем, як у мого дідуся Чалик Іван Олексійович.
Ознайомилася з цікавими історичними даними В.А. Сероухова (ВГД forum.vgd.ru/1363/71073/)
Історія поміщицького землеволодіння на Катеринославщині нетривала. Менш 150 років. Біля її витоків стояв Григорій Потьомкін, який почав роздавати землі Вольностів Запорозьких відразу після ліквідації Січі в 1775 році. Звернення до документів, які свідчать про роздачу землі, не залишає і каменя на камені міфу про те, що землі Запорізьких вольностей були захоплені російськими поміщиками. У документах цих вказані звання і посади осіб, які отримали землю. Це представники запорізької старшини, військові та чиновники адміністрації Катеринославського намісництва і губернії. Пізніше, коли я почну публікувати списки, стане очевидним, що людей прийшлих серед осіб, яким була роздана земля, прийшлих не було. До 1791 року в Катеринославській губернії значилося 513 дворян -землевладельцев. Ця цифра вбачається з листа Миколи Капніста- Катеринославського губернського предводителя дворянства Катерини II. (РГАДА, фонд 16, опис 1, справа 697, листи 1-2 оборот) Цей лист я досліджував в РГАДА 2 дня назад. У ньому крім прізвища Капніста інших прізвищ немає.
РГАДА, фонд 16, справа 697, арк.1 - 2 оборот Лист Миколи Капніста Катерині II.
Мало хто знає про те, що раптова смерть Григорія Потьомкіна викликала паніку серед Катеринославського дворянства. Ніхто з отримавших землю на підставі розпоряджень Потьомкіна документів на землю не мав. Від імені 513 осіб Катеринославського дворянства було складено прохання до Катерини, з яким в столицю поїхав Катеринославський губернський предводитель дворянства Микола Васильович Капніст. Суть прохання полягала у виданні іменного Указу Сенату з викладом права власності на землю 513 осіб. Як викладає Капніст в своєму зверненні прохання від зборів дворянства Катеринославського подано до доповіді Катерині в травні місяці, а сам він перебуває в столиці більше року. Звернення Миколи Капніста було розглянуто. Катерина II видала Маніфест, але не іменний оскільки відомості про роздані Потьомкіним землі зберігалися в межових документах
Переклала на українську мову 4.08.19 8.54