Осідлаю я Пегаса,полетим аж до Парнаса.
Музи там нас зустрічають, надихають,величають.
Ллється лірика фонтаном,розростається таланом.
Кінь літав теж на Олімп і приносив Зевсу грім.
Музи Зевса чарували,заворожено співали,
Так,що виросла гора ,аж до неба ,-Гелі—Ра*
Коник гору ту втоптав,Гелікон її він звав.
Гіппокрена джерело на горі там задзюрчало!
Всіх поетів на Пегасі поливало,величало!
Хочу втриматись в сідлі!Допоможе хто мені?
Вдосконаюватись буду,стану,мо,ліричним чудом ??:)
Осідлаю я Пегаса,полетим аж до Парнаса…
* Гелікон - з др.гр.геліос(сонце), а Ра- с др.єгипетського=
теж-сонце. Получається подвійне підсилення - ну дуже сонячна гора ! :))
Парна́с (грец. Παρνασσός) — гірський масив у середній частині Греції на північ від Коринфської затоки. Висота 2 457 м.
Складений переважно з вапняків, вершина скеляста. Середземноморські чагарники та хвойні ліси. Національний парк, з (площею 3,5 тисяч га, заснований в 1938 році).
За міфами, одне з місць перебування Аполлона та муз, святилище поезії. У переносному значенні Парнас — світ поезії.Пега́с (грец. Πήγασος, Pegasos) — у давньогрецькій міфології — чарівний крилатий кінь, брат Хрісаора;
народився з крові горгони Медузи, коли Персей відтяв їй голову. Стародавній міф розповідає, що Пегас злетів на Олімп, де приносив Зевсові грім та блискавку.
Його пов'язували також з богинею ранкової зірки Еос і включали в число сузір'їв.
До міфа про Пегаса стародавні вплели боротьбу Беллерофонта з Химерою. Коли Беллерофонт марно намагався зловити Пегаса, щоб верхи на ньому знищити потвору, віщун Поліїд із Коринфа порадив йому спати в храмі Афіни й чекати вказівок богині. Уві сні Афіна звеліла принести жертву Посейдонові й подарувала Беллерофонтові золоті віжки. Пробудившись, Беллерофонт склав Посейдонові жертву, а подаровані богинею віжки легко накинув на шию коня, сів на нього верхи і здолав Химеру.
У 3 ст. до н. е. александрійські поети створили легенду про Пегаса як про коня поетів. Якось музи співали так гарно, що вся природа слухала їх у мовчанні й нерухомості, а гора Гелікон від захоплення почала швидко рости і доросла аж до неба. Тоді олімпійські боги наказали Пегасу повернути гору на землю. Кінь ударив по горі копитом, утоптавши її в землю, а на місці удару забило джерело Гіппокрена.
У переносному розумінні «осідлати Пегаса» означає «стати поетом».
16.11.2017р.
ОЛЕ!!! Подяка щира!Обожнюю твої коменти!Покличу,коли брикатиме Пегасик!!!ДЯКУЮ ЗА ПРАВКИ!!!!ТИ ЗНАЄШ, навіть не думала про того Бога РА, просто додала склад для рими, а друзі підказали,що то є Божество, та ще й з таким значенням
Поза всякими сумнівами! То й наш язичницький Бог! А ти думаш,звідки той склад РА у назві нашої УкРАїни?. Є така книжка Бутка Кутинського "Феномен УкРАїни"... Певно читала? Якщо ні - раджу настійливо... Валю, ти - ЧУДО!