(З циклу історичних портретів)
... Був собі вождь на ймення Темучин.
Пізнала Русь епоху Чингісхана.
Прадідизна́, етнічна "р о к с о л а н а"
здригалася при дерзновеннім "ч и н..." ...
А що вже степ наслухався копит.
А що вже трав під копита́ми збито.
А що людей вкраїнських перебито
у кучугурах полум`яних літ...
Воістину, пекельний чоловік!
Та що там чоловік -- скоріше, демон ...
Чи то душа -- непроходима темінь,
чи, може, в лоні матері хто врік?!
Щоби вести свій нарід по кістках,
щоб напувати коней в людській крові,
і м`яса з`ївши, на гортанній мові
"ш а й т а н" взивати швидше, ніж "А л л а х"!
... "Т е м у"... -- бо "т ь м а".
То ймення нечестиве.
А все ж "Ч и н г і с" -- "В е л и к и й" для своїх.
Чи ж матір почувалася щасливо,
припавши на Блискучий твій Поріг* ?..
Про що тоді вона просила духів,
(нехай уже собі -- у Духів Тьми),
які магічні скреслювала рухи,
б`ючись об землю стегнами, грудьми...
Вона -- така слаба, безмовна жінка,
чи ж їй під силу с о н ц е в о р о т т я?
Одне скажу: хоча вона й ординка,
та понад с л а в у зважує ж и т т я!
Не зчуєшся, як обрій запалає
зо всіх світів невтоленим вогнем.
Прислухайся, із тьми віків волає
непогасиме "с и н у ... с и н у... Т - е - м..." ...
... Історія, тяжка на перехрестях,
утопче в грунт ще не один курган.
Та відблиском підступності й безчестя
є на Русі наймення Ч и н г і с х а н!
Росте трава... Могили наших пращурів.
Обпалені облачення святих.
Червона Русь, не раз іще заплачеш ти
від отприсків о р д и н ц і в "з о л о т и х" ...
"Т е м у..." - бо "т ь м а". То племя нечестиве.
Такий вже рід... "О с м а н и" -- бо "о с а"!
Кусюче вкрай і вкрай немилостиве...
... Був собі вождь на ймення К у р е м с а...
------------------------------------------
* Блискучий Поріг -- архаїчна назва оселі хана.
У час кочової доби ханський намет вирізнявся з-поміж
інших лишень оздобами і високим блискучим порогом.
За цією ознакою згодом стали називати султанський,
або ханський палац.
(Зі збірки "Семивідлуння". - Львів:Каменяр,2008)
Будь-яка імперія стоїть на кістках і крові. Самозвані "імператори" і завойовники ХХ століття далеко позаду залишили свого древнього колегу, по вбивствам і розоренню. На десятки мільйонів іде лік. "Вишеньками" на цьому кривавому торті спалені за мить Хіросіма і Нагасакі...
...тут ідеться про глобальні висновки - історія давня продукує силові моделі Нової Історії. Ті риси і способи, що були у таких, як Тимур-Тамерлан, Чингісхан та інші, їм подібні, були освоєні і примножені "вождями" Нового Часу. Це мене спонукало на таку портретну творчість)))
Чудова Ваша робота. Паралель чітка.
Люди незмінні біологічно протягом останніх кількох сотень тисяч літ. Мабуть, і психологічно теж незмінні. То що їх може надійно втримати в рамках людяності, без рецидивів дикості?