Михайло Розенгейм
НЕ ОСУДИ!
Не осуди!.. Перш, ніж засуджувати всіх,
Спитай у совісті, чи кращий ти від них?
Лиш в кого, брате, не лежить на серці гріх,
Той милосердний до тяжких провин чужих.
Не осуди!.. Словам немає вороття!
Дивися, як колись Спаситель люд навчав:
У оці брата будеш бачити сміття,
Та не помітиш і колод в своїх очах.
Не осуди! Щоб через грізне викриття
Не впав на тебе камінь той із висоти,
Масивний камінь осуду всього життя,
Яким без жалю в брата свого кинув ти.
Не осуди! Бо душі у людей не злі –
В житті людей трапляється багато зла.
Спочатку взнай: яка дорога на землі
Життя людини до погибелі вела.
Не осуди! Ти ж поручитись не дерзнеш,
Що пристрасть і тебе не зможе охопить?
Не осуди! Так істину ти проминеш…
Не осуди! Не будуть і тебе судить!
26.04.2010 р.