Початок : https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=1023516
Продовження : https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=1023562
За звичаєм мокшан, гості перед запрошенням до столу, переминалися з ноги на ногу й спілкувалися про важливе : чоловіки з бігаючими очима, розказували сальні анекдоти, історії своєї служби у війську, про баб, з якими вдалося злягтись. Жінки, від яких виходило золоте сяйво колець, сережок, ланцюжків (а від деяких – і зубів) хвалилися подорожами, дітьми, які не по роках тягнулись до дорослого, переповідали останні тьмутараканські плітки, сварились за давніх образ. При цьому очевидно, запрошені поділялись на дві великі зграї – нареченого та нареченої. Звідки тут узялися друзі її сестри Моремуха гадки не мала, але сестра, яка налила Тіту коктейль з водки пива й портвейну (щоб не нудьгував) й підскочила до неї, усе прояснила. З її боку, окрім сестри, на весілля явилися знайомі базарні торгівці, злодюжки, що крали гаманці, головний жебрак базару із заступниками (судячи з одягу, вони були тут самі багаті) та деякі тамтешні крамарі. Компанії недобро оглядали одна одну й копили традиційну мокшанську весільну ненависть. Від звичайної для самоїдів побутової ненависті, весільна відрізнялась з одного боку, готовністю порозумітись, якщо було що ще пити, а з іншого боку більшою кровожерливістю щоб справити ураження на тих, хто виживе. Посередині залу стояв піп Паїсій, який не знав, до якої зграї приткнутись. Він часто-густо освящав весільні заходи й чудово знав, що тут буде відбуватися. Отже, зберегти нейтралітет йому не судилося – побили би обидва бойові загони. З урахуванням, що гроші за поточне вінчання були отримання від Піді, піп підійшов до сестер, тепло привітавшись із торговцями і злодюжками. Помітно сп’янілий Тіт почав шукати наречену під столом. Час був сідати.
…. Перший стакан просвистів мимо вух Моримухи десь після пятого’ тосту, який оголошував торговець фруктами з гірської провінції. Тост був довгий й квітчастий, а свояку Тіта хотілось скоріше випити от він і жбурнув склянку після її опорожнення. Східний мужчинка образився й витяг з під кафтану кинджал.
----------
далі буде