2 8 3 ⠀⠀ Мигдаль
⠀
З дякою вечору хочу жити у добрі,
І відкривати віконечки в календарі,
В дар шоколадку щоденно у грудневій грі,
Лампочки made in China та завитушки.
Хай будуть: ярмарки, пряники та карусель,
Доня зненацька зросла ще на один щабель,
Тільки ще й досі любить дитячі марнушки.
⠀
Дзвін бубенцевий, далекий собачий лай,
З'їж шоколадку і головне побажай,
- Мамо, до нас коли - Святий Миколай?
- Скоро, малючко, скоро, вже він близенько.
- Мам, а що покладе він в мій чобіток?
Пряник, горішок, яблучний пиріжок?
- Ось і поглянем. Спи, засинай, маленька.
⠀
Вистрибнеш з ліжка, миттю перевіряй,
Що під дверми поклав тобі Миколай,
Кекси, мигдаль солодкий скоріш приймай,
- Мамо, тут мокро, він що тута був і плакав?
Вийти у кухню та видихнути жах,
З дару папером пошурхати в руках.
- Ні, це у сніг попала пола халата.
⠀
Дзвін бубенців.
Сирен і світла вир.
Жде Миколая кожен, Святий - кумир.
- Що побажаєш?
- Мандри небесні й мир.
- Що побажаєш?
- Мир! А убивцям - кулі.
- Трохи хоч випєш?
- Не можна мені - кормлю.
- З'ж шоколадку тоді. А собі наллю.
Можеш поплакати. Дітки́ вже поснулі.
⠀
Хочеться миру в кожному домі, сну
Без валідолу повністю - будь-кому,
Очі розплющити важко - лиш тому,
Що загостились ніччю - з вина веселі,
Як наступа життя, бубенці дзвенять,
Смерть наступа - новини страшні бурчать.
Знову мигдаль гіркий, сирен каруселі...
⠀
Авторка Alja Khajtlina
Переклад Yurii Shybynskyi
⠀
Alja Khajtlina
1 д. ·
283
Хочется жить, за вечер благодаря,
И открывать окошки календаря,
По шоколадке на каждый день декабря,
Лампочки made in China и завитушки.
Хочется рынки-пряники-карусель
Дочка внезапно выросла, но по сей
День любит все эти детские развлекушки.
Звон бубенцов, далёкий собачий лай.
Съешь шоколадку и главное пожелай.
- Мама, когда придёт Святой Николай?
- Скоро, малышка, скоро. Ещё немножко.
- Мам, а что он положит в мой сапожок?
Пряник, орешек, яблочный пирожок?
- Вот и посмотрим. Спи, дорогая крошка.
Выпрыгнешь из кровати - беги, проверь,
Что Николай тебе положил под дверь.
Сладкий миндаль и булочку, даже две.
- Мама, здесь мокро, он что, приходил и плакал?
Выйти на кухню, страшное продышать
После бумагой подарочной пошуршать.
- Нет, это в снег попала пола халата.
Звон бубенцов.
Сирена и всполох фар.
Ждёт Николая каждый - и млад, и стар.
- Что пожелаешь?
- Мир и воздушный шар.
Что пожелаешь?
- Мир. А убийцам - пули.
- Выпьешь немного?
- Да нет, мне нельзя, кормлю.
- Съешь шоколадку тогда. А себе налью.
Можешь поплакать. Дети уже уснули.
Хочется мира в каждый уснувший дом.
Хочется жить, не хватаясь за валидол.
И потому глаза открывать с трудом,
Что засиделись ночью - вино, веселье.
Жизнь наступает, бубенчиком грохоча.
Смерть наступает, новости бормоча.
Горький миндаль, сирены и карусели.
ID:
967454
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 04.12.2022 23:08:47
© дата внесення змiн: 04.12.2022 23:08:47
автор: Юрій Шибинський
Вкажіть причину вашої скарги
|