|
А
А - абетка - перша книжка.
А - адреса - рідний дім.
А в кінець впустила мишка!
Звук у букви голосний!
Азбука і ананас, айсберг, аґрус,
акваланг, авто, арка, акварель,
Простягнулась букв стежина,
Алфавіт її родина -
Буква А у нім єдина!
Вивчу першу букву А:
А - велика, а - мала!
А абетку почина,
І абетка з букви А
Б
Б - буквар - мій помічник.
Батьківщина - тепло рук.
Б трима гучний будильник,
Має приголосний звук.
Барабан, баран, бобер,
Білка, браття і багаття!
Бараболя забриніла,
Бджілка квіти облетіла.
Б барвисту вивчу швидко,
І зберу букет барвінку
Для бабусі, по стежинці,
Буква Б несе гостинці!
В
Вересень - дзвінок до школи.
В - ведмідь - йде до барлоги.
Вечір шурхотить до хати,
Любить буква В навчати.
Вода, віник, вовк, верба,
Віск, вареник, вік, весна.
В в відро збирає вишні
Для малої дітлашні.
Вихід й вхід покаже В
Побудує вежу з букв,
Пам'ятай про В одне -
Має приголосний звук!
Г
Г - гімн - серце Батьківщини!
Г - герб - наш спадковий знак!
Голуб мир несе на крилах,
Гомін стелиться в гаях.
Грім, годинник, гілка, гиря,
Горобець, горіх, гора.
Г весела, не лінива!
Гріє Г дитяча гра!
В алфавіті Г на місці,
Приголосний має звук!
Г у кожній годівничці,
Знає Г кожен малюк.
Ґ
Ґ - ґелгочуть гусенята,
Ґава ґуздзик пришиває.
І на ґанку рано вранці
Ґавеняток виглядає.
Ґавлі, ґвалт, ґелета,
Ґрунт, ґанза і ґавеня.
Ґавин аґрус достига,
Дзиґу крутить пташеня.
Вивчу в азбуці я Ґ,
Приголосний звук несе.
Ґ - велика, ґ - мала!
Ґава діток обніма.
Д
Д - домівка моя рідна,
Доброта у кожнім вчинку.
Джерела водиця срібна,
Дощик загубив краплинку.
Друг, дідусь, дрімота, дім,
Дружба, дим, дитина.
Чути по доріжці дзвін,
Райдугу знайшла дівчина.
Вивчу добру букву Д:
Дуб, драбина, діжка, доня!
Приголосний звук пряде,
Ніби павучок в долонях.
Е
Е - електричний струм у домі,
Е - енергія у слові.
Е стрибає знов і знову
Дружить з буквами чудово.
Ему, елемент, еклер,
Ескімо і естафета.
Е екскурсію веде
Є у Е своя прикмета.
Енергійну вивчу Е,
Е вперед мене несе
Голосний у букви звук
Пам'ятай про це малюк!
Є
Є - єдина рідна мова
Є - єднає, сіє, мріє
Є у слові загадкова
І багато розуміє.
Ємність, єнот, єдиноріг,
Єдність, єхидна, єднати
І сяє Є на сторінках
бо має що нам розказати
Звук голосний у слові "синє"
І цілих два коли звучить "єдине"
Приємно познайомитися з Є
Ця буква в кожному моєму вміє.
Ж
Ж - життя - найбільший скарб
Має так багато фарб!
Ж - журавлик - пташка Сонця,
День жужжить в мої віконця!
Журавлина, жуйка, жаль,
Жолудь, жовтень, жінка.
Жартом Ж жене журбу,
Топче в азбуці стежинку.
Жартівлива жовта Ж,
Приголосний звук у неї.
Кожну з літер береже
Для абеточки моєї.
ID:
941490
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Вірші для дітей дата надходження: 02.03.2022 15:24:05
© дата внесення змiн: 02.03.2022 15:34:45
автор: Ольга Тютюнник
Вкажіть причину вашої скарги
|