Життєва милостиня жебрака


–  Хорони  вас,  Боже,  добрі  люди!  Якщо  не  шкода,  не  погородіть  старого,  киньте  милостиню  в  капелюха!  Бог  за  щирість  вашу  тим  же  відплатить!  і  Ці  слова,  поблизу  ярмарку,  ледь  не  кожен  день  чули  Калиняни  та  усі,  хто  приїжджав  у  місто  за  потребами.  І  щирі  молитви  жебрака  не  всіх  байдужими  залишали.  Якщо  постояти  поблизу  нього  та  поспостерігати,  можна  помітити,  що  за  стареньким  зношеним  одягом  ховається  чиста  та  задумана  у  щось  душа...
Ось,  знову  чути  дзвін  монет.  Старенький  уклонившись  дякує,  благословляє  Господом  та  промовляє:
–  Звук  монет,  неначе  дзвін  малесеньких  дзвоників.  Спасибі  добрі  християни...
Все  місто  вже  звикло,  були  й  такі,  що  кидали  завжди,  кожного  ранку,  немов  постійні  клієнти,  а  бувало,  що  минали...  Та  й  це  ж  не  дивно!  Зараз  скрута  в  Україні,  та  ще  й  хтозна  на  що  оцей  жебрак  може  ці  грошенята  витрачати...  А  він  все  лиш  молиться  за  всіх  і  коли  його  молитви  приходять  послухати  пташки,  обідом  ділиться  із  ними...  Роздробить  байду  хліба  на  крихти,  поставить  на  газету  і  звертається  до  них:
–  Бог  вас  не  забув,  не  бійтесь,  усім  обіду  стане.
А  у  недільні  дні  набере  повні  кишені  круп  й  пшениці  та  щиро  знову  пригощає...
В  той  день,  я  обходив  ледь  не  всі  куточки  з  об’явами,  але  роботи  так  і  не  знайшов.  Проходячи  повз  ярмарок,  побачив  перший  раз  старенького,  почув  його  молитви,  стало  так  жалісно  на  душі,  бо  навіть  копійчини  кинути  не  можу,  тому  що  сам  на  проїзд  не  маю  та  все  ж  підхожу  до  старенького:
–  Дай  Боже  здоров’я  вам!  –  вітаюсь.
–  І  тобі,  дай  Боже  здоров’я,  юначе!
Сідаю  на  сходину  біля  нього.
–  У  мене  зараз  не  дуже  добре  із  грошами.  –  тому  не  зможу  кинути  й  монети  в  вашого  капелюха.  Він  неквапливо  обертає  голову  до  мене  та  приязно  звертається:
–  Гроші  у  житті  не  головне,  за  них  можна  багато  чого  купити  та  зробити,  але  не  все  на  світі!  Проте  я  знову  запхав  руку  до  кишені  та  хотів  хоч  монету  надибати,  але  в  кишені  було  пусто.  Жебрак  поглянув  на  мене  знову  та  сказав:
–  Якщо  хочеш  дати  мені  милостиню  помолись  зі  мною!
–  Авжеж!  –  зрадів  я,  дідусь  витяг  із  тілесної  кишеньки  Вервицю  та  дав  мені  у  руки,  й  ми  почали  молитись.  Під  час  молитви  мене  немов  щось  сковувало,  але  враз  неначе  відпустило,  а  душа  немов  гуляла  серед  чогось  дивовижного.  По  закінченні  дідусь  Благословив  мене  за  милостиню,  подякував  і  додав,  що  Святий  Дух  був  теж  із  нами!
Я  вже  хотів  вставати  та  іти,  але  якось  само  по  собі  вийшло,  не  втримався,  втратив  ввічливість  та  запитав:
–  Невже  ви,  ніколи  не  хотіли  за  оці  гроші,  нове  життя  почати?  Купити  дім!  Ви,  багато  молитесь,  могли  б  стати  священиком!
Дідусь  у  відповідь  здавалося  не  хотів  пояснювати  мені  нічого  та  все  ж  сказав:
–  Авжеж  синку,  але  така  моя  доля,  собі  я  не  привласнив  ні  копійчини,  ці  гроші  –  велика  заслуга  людей,  колись  напевне  років  через  десять,  якщо  можливість  будеш  мати,  прийди  сюди  та  помолись  так  щиро,  як  цього  разу  й  ти  все  зрозумієш...
–  А  ви?  –  ніколи  не  любив  загадок,  тому  одразу  запитав,  а  старенький  тихо  промовив:
–  Мене  тоді  уже  не  буде.  Така  моя  доля!
–  Дай  Боже  здоров’я  Вам!  –  сказав  я  і  пішов.
–  І  тобі,  теж  синку,  лунало  ехо  з-під  будинків.
Я  на  деякий  час  був  змушений  поїхати  за  рідний  край,  там  знайшов  роботу,  успішно  працював.  Та  цю  історію  уже,  відверто  кажучи,  забув.  Але  відрядження  у  рідне  місто  її  майже  дослівно  пригадало.  З  потягу  я  із  валізою  одразу  поспішив  туди,  де  мав  дідусь  сидіти,  хоч  він  і  був  не  молодим  та  усе  ж  сподівався  його  зустріти.  Та  тоді  він  сказав  правду,  на  жаль  я  його  не  застав...  Проте  натомість  побачив  те,  про  що  старець  розповідав.  Я  ледь  не  з  плачем  відкривав  двері  Храму:
–  Це  ж  треба,  як  гарно  –  храм  світився  різнобарвними  вогниками,  немов  усіх  вітав.
–  Неймовірно  просто!  Ще  й  встиг  на  його  відкриття.  –  жебрак,  усі  ті  роки  збирав  на  Храм?...
Ставши  на  коліна  я  перехрестився  та  хотів  мовити  "Отче  наш...",  але  по  Храмі  ходили  сестриці  милосердя  і  роздавали  Вервиці  з  проханням,  щоб  першою  молитвою  була  Вервиця,  так  хотів  її  засновник.  Підійшла  черга  до  мене,  я  просто  був  приголомшений  тим,
що  мені  дісталась  Вервиця  старенького...  Тоді  вже  стримуватись  взагалі  не  зміг...  По  моєму  обличчі  текли  сльози,  а  перед  очами  все  як  сьогодні!  Я,  старенький,  а  в  душі  немов  спів  ангелів!  Моє  життя  після  цього  змінилось.  У  відрядження  не  так  часто  вже  запрошували,  але  завдяки  йому,  неподалік  від  Храму,  тепер  є  пам’ятник  засновнику  Храму  Божої  Благодаті!

27  листопада  2013  року…

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=959990
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 17.09.2022
автор: Володимир Український