[color="#ff0000"][b][i](19 серпня - Преображення Господа Бога і Спаса нашого)[/i][/b]
[/color]
[color="#ff0000"] [i] Це – одне з дванадцяти великих народно-релігійних свят. Як оповідають євангелісти, в середині свого земного служіння Ісус Христос привів учнів на гору Фавор. Зійшовши на гору разом зі своїми учнями, Христос став молитися, і незабаром «преобразився»: Його обличчя засяяло, а одяг побілів, наче сніг. Прийшли до Нього пророки Ілля та Мойсей, які вже давно покинули світ. Пролунав небесний голос Господа: «Це Син Мій коханий».
[/i][/color]
У народі [color="#ff0000"][b]Преображення Господнє [/b][/color]називають [color="#ff0000"][b]Великим і Другим Спасом.[/b][/color] Цієї пори збирають врожай фруктів, меду, хліба, грибів, які відносять до церкви на посвяту. На Спаса прийнято поминати душі померлих родичів. За повір’ями, цього дня вони втретє, після Страсного четверга і Трійці, себто Зелених Свят виходять на світ. Якщо в родині є тяжко хвора людина і їй на Спаса дати освячене яблуко – символ життя, то вона або видужає, або закінчаться її страждання і вона тихенько відійде до Успіння.
Отож, на Русі [color="#ff0000"][b]Другий Спас [/b][/color]називали ще й [color="#ff0000"][b]Яблучним Спасом.[/b] [/color]Святкують його щорічно 19 серпня. Головним його обрядом є освячення плодів і злаків у церквах. За традицією люди приносили для окроплення святою водою добірні яблука, аромат яких заворожував всіх присутніх в церкві людей, як у Преображенських куточках Едему.
Вважалося, що яблука вже достигли до цього дня і їх можна починати їсти. До 19 серпня їсти достигаючі яблука не дозволялося - це вважалося гріхом. Якщо ж все-таки хто-небудь не втримається і з'їсть яблучко до Спаса, відспокутувати цей гріх можна було тільки тим, що сорок днів після Другого Спаса не їсти жодного яблука. Особливо суворо дотримувалися цього правила ті, у кого вмерли діти-немовлята. Існувало повір'я, що «на тому світі» ростуть срібні дерева з золотими яблучками. Золоте яблучко дають лише тим дітям, чиї батьки дотримувалися звичаю не їсти яблук до [b]Другого Спаса.[/b]
[b]Яблучний Спас[/b] триває протягом дев'яти днів. Яблука можна вже їсти досхочу, пригощати ними один одного, кого довелося зустріти, готувати з них різні страви, робити зимові заготівлі. Можна, нарешті, дати волю кулінарним фантазіям. [i]Наприклад, «яблука в меду»: два очищених і порізаних яблука варити протягом 5 хвилин в 50 грамах води, в яку слід додати 0,1 грама лимонної кислоти, дві столові ложки меду або 40 грамів цукру. Після того як маса охолоне, яблука вийняти на блюдце, а в остуджений медовий сироп додати 2 столові ложки терпкого вина. Перед подачею на стіл яблука залити цим сиропом.[/i]
Святковою стравою на Спаса є [b][i]печені яблука[/i].[/b] [i]Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником — киселем зі свіжих груш.[/i]
Зі святом [b]Яблучного Спаса[/b] пов'язані традиційні обжинкові обряди – з цього дня починаються в Україні [color="#ff0000"][b]«Обжинки»[/b][/color]: женчики святять у церкві обжинкові вінки, з незжатих на ниві кількох стеблинок жита зав'язують[color="#ff0000"][i]«Спасову бороду»[/i][/color]. «Обжинки» тривають від Другого до Третього Спаса.
З трьох свят, які називаються [color="#ff0000"][b]«Спаса»[/b],[/color] тільки це свято, або [color="#ff0000"][b]Другий Яблучний Спас,[/b][/color] входить до числа [b][i]«двунадесятих свят»[/i][/b].
До слова,19 серпня 1456 року біля стін Белграда православними сербами була розгромлена непереможна турецька армія. З тих пір [b]Другий Спас[/b] у всьому православному світі став відзначатися як велике свято.
адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=922678
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 19.08.2021
автор: Сіроманка